Sākoties aktīvam sēņošanas laikam, LU bibliotēkā LU Akadēmiskā centra Dabas mājā (Jelgavas ielā 1, 1. stāvā) līdz 1. novembrim tiek piedāvāta iespēja iepazīties ar 19. un 20. gs. sākumā publicētiem trim grāmatu eksemplāriem, kas atrodami LU bibliotēkas senāko zinātniskās literatūras grāmatu krājumā un raksturo pētnieku lielo interesi par sēnēm un to klasifikāciju. Grāmatas ir papildinātas ar ilustratīviem sēņu paraugiem – gan melnbaltiem, gan krāsainiem attēliem.

Izstādē eksponēti trīs izdevumi: mikologa Adalberta Rikena “Die Blätterpilze (Agaricaceae)” (Lapiņu sēnes), kas izdota 1915. gadā, botāniķa  Teodora Frīdriha Ludviga Nīsa fon Ēzenbeka “Das System der Pilze” (Sēņu klasifikācija), publicēta 1837. gadā un botāniķa Karla Morica Šumaņa “Das Pflanzenreich” (Augu valsts), kas izdota ap 1900. gadu. 

 

Adalberts Rikens  (Adalbert Ricken, 1851–1921) “Die Blätterpilze (Agaricaceae)” (Lapiņu sēnes) 1915.  

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Adalbert_Ricken.png/300px-Adalbert_Ricken.png 

Adalberts Rikens  bija Romas katoļu mācītājs un mikologs, kurš deva lielu ieguldījumu sēņu klasifikācijā. Viņa ievērojamā 1915. gada publikācija sniedz ilustratīvu pārskatu pār Vācijas un kaimiņvalstu, īpaši par Austrijas un Šveices lapu sēnēm (Agaricaceae), kuru dzimtene ir Centrāleiropa. A. Rikens bija arī autors populāram sēņu ceļvedim, grāmatai “Vademecum für Pilzfreunde” (1918), (no vācu val. Ceļvedis sēņu mīļotājiem).  

                 

Teodors Frīdrihs Ludvigs Nīss fon Ēzenbeks (Theodor Friedrich Ludwig Nees von Esenbeck, 1787–1837) “Das System der Pilze” (Sēņu klasifikācija) 1837.  

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a2/ThFLNeesvEsenbeck.jpg/220px-ThFLNeesvEsenbeck.jpg

Grāmatas autors bija vācu botāniķis un farmakologs. Teodors Frīdrihs Nīss fon Ēzenbeks  strādāja par Bonnas botāniskā dārza inspektoru, laika gaitā kļuva par botānikas ekspertu un ieguva doktora grādu farmācijā, kā arī tika uzņemts Vācijas dabaspētnieku akadēmijā (Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina). “Das System der Pilze” (Sēņu klasifikācija) ir pēdējais T. F. L. Nīsa fon Ēzenbeka  publicētais darbs, kurš ir veltīts kā cieņas apliecinājums vecākajam brālim Kristianam Gotrfrīdam Danielam Nīsam fon Ēzenbekam (Christian Gottfried Daniel Nees von Esenbeck, 1776–1858), arī sēņu pētniekam, kurš pirms divdesmit gadiem bija iepazīstinājis Teodoru ar sēņu klasifikāciju. Grāmatā iekļautas 12 tabulas ar sēņu un sūnu attēliem – viena no tām melnbalta, vienpadsmit krāsainas.  

 

Karls Morics Šumans (Karl Moritz Schumann, 1851–1904) “Das Pflanzenreich” (Augu valsts) ap 1900. 

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Karl_Moritz_Schumann00.jpg/220px-Karl_Moritz_Schumann00.jpg 

Vācu botāniķis bija atbildīgs par Berlīnes botāniskā muzeja kolekcijām un lasīja lekcijas Berlīnes Universitātē. Kopā ar kolēģi, arī Berlīnes botāniskā muzeja kuratoru, Ernstu Frīdrihu Gilgu (Ernst Friedrich Gilg, 1867–1933) viņi publicēja ilustrētu 858 lapaspušu biezu grāmatu ar vairāk nekā 500 melnbaltiem attēliem un krāsainiem attēliem sešās tabulās par augu klasifikāciju un to funkcijām “Das Pflanzenreich” (Augu valsts) (ap 1900) no sērijas “Hausschatz des Wissens” (Zināšanu krātuve mājsaimniecībām), 5. nodaļas, 7. sējuma. LU bibliotēkas eksemplārs ir noformēts ar zelta krāsā iespiestām nosaukuma ziņām un rotājumiem uz iesējuma.

 

Izstādē eksponētajiem izdevumiem ir pievienoti kvadrātkodi (QR kodi), lai apmeklētājiem būtu iespēja iepazīties ar grāmatām digitalizētā veidā. 

Izstāde skatāma LU bibliotēkā LU Akadēmiskā centra Dabas mājā (Jelgavas iela 1, 1. stāvā)  līdz 1. novembrim. LU saimei bibliotēka pieejama 24/7 (līdzi jābūt derīgai LU studenta vai darbinieka apliecībai). Pārējiem apmeklētājiem bibliotēka pieejama darba dienās un sestdienās plkst. 8.00–22.00.

 

Visi interesenti laipni aicināti! 

 

Dalīties