Foto no Latvijas Universitātes muzeja. Latvijas Universitātes vadība jaunajos amata tērpos. Attēlā redzams (no kreisās uz labo) prorektors saimniecības lietās prof. Dr. Jānis Kārkliņš, prorektors studentu lietās prof. Dr. Alfrēds Vītols un LU rektors prof. Dr. Mārtiņš Prīmanis.

Latvijas Universitātei (turpmāk LU) 100 gadu laikā ir bijis daudz rektoru. Tie nav tikai uzvārdi vai personības, bet veseli laikmeti Latvijas Universitātes mūžā. Pašlaik LU rektors ir Latvijas biologs un profesors Indriķis Muižnieks.

Rektoru tradīcijas nāk no viduslaiku klasiskajām universitātēm, kad to vadītājs bija rektors. Mūsdienās rektors ir augstskolas augstākā amatpersona, kas īsteno vispārējo administratīvo vadību un bez īpaša pilnvarojuma pārstāv augstskolu. Rektora amatā LU bijuši ievēlēti visdažādāko profesiju pārstāvji – mākslas vēsturnieks Ernests Felsbergs, arhitekts Eižens Laube, ārsti Jānis Ruberts un Mārtiņš Zīle, pedagogs un vēsturnieks Augusts Tentelis, inženieri Mārtiņš Bīmanis un Vilhelms Burkēvics, ķīmijas tehnologs Jūlijs Auškāps, ķīmiķi Mārtiņš Prīmanis un Augusts Ķešāns, politiskās ekonomijas docētāji Jānis Paškēvičs un Jānis Jurgens, ģeogrāfs Matvejs Kadeks, filozofs Valentīns Šteinbergs, jurists Visvaris Millers, fiziķi Juris Zaķis, Ivars Lācis un Mārcis Auziņš un biologs Indriķis Muižnieks.

LU Bibliotēkas viena no misijām ir uzkrāt, sistematizēt un glabāt informāciju par LU zinātnes un intelektuālā īpašuma sasniegumiem, bet ne mazāk nozīmīgi ir to nodot sabiedrības rokās caur mūsdienīgiem tehniskajiem risinājumiem, kā, piemēram, virtuālajām izstādēm. Kā viena starp svarīgākajām digitālajām kolekcijām, ko veidojusi LU bibliotēka ir Digitālā kolekcija "LU rektori". Kolekcijā iekļauti LU rektori, kuru darbs līdz šim atstājis visnozīmīgākās attīstības pēdas Universitātes izaugsmē, un tie ir Ernests Felsbergs, Jānis Ruberts, Augusts Tentelis, Mārtiņš Zīle, Mārtiņš Bīmanis, Jūlijs Auškāps, Mārtiņš Prīmanis, Mārcis Auziņš, Juris Zaķis un Ivars Lācis.

Pirmais rektors, kam bijis gods vadīt Latvijas Universitāti, ir Ernests Felsbergs. Rektora amatā nostrādāja četrus gadus (no 1920.–1923. gadam). Vairāki rektori vadītāja krēslā bijuši atkārtoti, kā Augusts Tentelis, Mārtiņš Prīmanis, un Jānis Jurgens. No rektora amata rekordistiem, kuri visilgāk vadījuši Universitāti, ir Visvaris Millers, viņš vadīja no 1970. gada līdz 1987. gadam (17 gadus) un Juris Zaķis – no 1987. gada līdz 2000. gadam (13 gadus). Pašlaik Saskaņā ar Augstskolu likuma 17. pantu augstskolas Satversmes sapulce rektoru ievēlē uz termiņu, kas nepārsniedz piecus gadus, ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas. Universitātē par rektoru ievēlē profesoru.

Latvijas Universitāte dibināta 1919. gada 28. septembrī kā nacionālā universitāte. LU ir klasiskā universitāte, kas Latvijā nodrošinājusi studijas un pētniecību humanitārajās, dabas, sociālajās zinātnēs, izglītības zinātnēs un medicīnā. Tā ir spējusi nosargāt nacionālās universitātes statusu, saglabāt universitātes tradīcijas, godāt latviešu valodu un kultūru.

Dalīties