12. septembrī Latvijas Universitātē Lielajā aulā notika pasaulslavena eģiptologa, vēsturnieka un arheologa Ph. D. Zahi Havasa (Zahi Hawass, arābu val. زاهى حواس) atvērtā lekcija.

Eģiptologs un vēsturnieks Z. Havass aktīvi popularizē Senās Ēģiptes vēsturi – viņš uzstājas televīzijā, veido raidījumus, raksta grāmatas, rakstus žurnāliem, pats apceļo pasauli ar unikālām lekcijām. Strādāja kā pasniedzējs vairākās Ēģiptes un ASV augstskolās. Goda doktors astoņās universitātēs. Par savu darbu apbalvots ar dažādu valstu ordeņiem un medaļām. 

Arheoloģijas leģenda Zahi Havasa unikālās lekcijas ietvarā stāstīja par interesantākajiem atradumiem savā karjerā, piemēram, par Heopsa jeb Lielās piramīdas (Ahet-Hufu) pētīšanu, izmantojot modernu tehniku (robots ar optiskās šķiedras kameru). Pētījums atklāja gaiteņus, kurus slēdza t.s. “Slepenas durvis”. Tika pētīta arī “Lielā Sfinksas” statuja. Lekcijā tika vēstīts par Baharijas oāzi Ēģiptes rietumos, kur arheologi atraduši 20 apzeltītu mūmiju. Šajā rajonā, ko ēģiptiešu arheologi iedēvējuši par “Zelta mūmiju ieleju” pēdējo astoņu gadu laikā atrastas 234 mūmijas. Tika runāts arī par izrakumiem Sakārā un Memfisā par artefaktiem, kuri liecina par tā laika vienkāršo cilvēku dzīvi.

Z. Havass vada projektu “Ēģiptes mūmijas” (EMP), kur izmantojot mūsdienu metodes, piemēram, KT un DNS analīzi, kura pēta faraonu mūmijas. Pateicoties šim darbam izdevās identificēt valdnieces Hatšepsutas mūmiju un noteikt Tutanhamona vecākus. 

Papildus informācija par lekciju 

 

Par lektoru:

Zahi Havass absolvēja Aleksandrijas Universitāti Senās Grieķijas un Romas arheoloģijas programmā. 1968. gadā piedalījās izrakumos Hermopolē. Vēlāk viņš vadīja izrakumus Dienvidu Jemenā, pie lielajām piramīdām Gīzā (Gīzas nekropole), Sakārā (Memfisas nekropole), Zelta mūmiju ielejā Baharijas oāzē Ēģiptes rietumos, Valdnieku ielejā, kā arī zemūdens izrakumus Asuānā un citur. 1979. gadā saņēma eģiptologa diplomu Kairas universitātē. 1980. gados saņēma ASV Fulbraita stipendiju un pavadīja vairākus gadus studējot Pensilvānijas Universitātē un 1987. gadā viņam bija piešķirts eģiptoloģijas doktora grāds. Z. Havass daudz pūļu veltīja Ēģiptes vēsturisko pieminekļu saglabāšanai. Viņš iniciēja 19 jaunu muzeju būvniecību un viņa vadībā bija restaurētas virkne mošeju, baznīcu un sinagogu. Kā arī viņš strādāja svarīgos administratīvos amatos – no 2002. gada vadīja Augstāko senlietu padomi un no 2009. gada bija Ēģiptes kultūras ministra vietnieks. 

Latvijas Universitātes Bibliotēka studentiem un citiem interesentiem sniedz unikālu iespēju izmantot meklēšanas rīku PRIMO, kur ir iespējams iepazīties ar Dr. Zahi Havasa rakstiem. 

Dalīties