LU Senioru klubs Bibliotēkā Raiņa bulvārī

15. jūnijā Bibliotēkā Raiņa bulvārī pulcējās LU Senioru kluba biedri, lai piedalītos pasākumā “Savas dzimtas vēstures izpēte: pieredzes stāsti”.

Ar savu pieredzi dzimtas pētniecībā dalījās LU prof. emeritus Rudīte Andersone, kura par mātes dzimtu uzrakstījusi grāmatu "Pūpolu dzimta: 18. gadsimta beigas – 2013. gads" savukārt tēva dzimtai veltījusi grāmatu "Vienam tēvam bija seši bērni: Melderu dzimta". Guvām praktiskus ieteikumus par to, kā sākt izpētes procesu, kādus avotus izmantot, kā arī uzzinājām interesantus faktus par abu dzimtu likteņu līkločiem. Rudīte Andersone stāstījuma nobeigumā atsaucās uz savu senču kapavietā iegravēto novēlējumu: "Lai Jūsu zemes spēku. Mēs spētu tālāk nest," un novēlēja arī citiem klātesošajiem nebaidīties un uzsākt savas dzimtas sakņu pētniecību. 

Ar otru pieredzes stāstu dalījās LU prof. emeritus Aīda Krūze, kuras pētījums par dzimtas saknēm vainagojies ar grāmatu "Cauri gadsimtiem: Rērihu un Mierkalnu dzimtas". Aīda Krūze dalījās pieredzē par darbu ar arhīva materiāliem un interneta resursiem, kā arī izstāstīja interesantus faktus par savas dzimtas vēsturi. Noslēgumā Aīda Krūze novēlēja: "Dzimta – tie nav tikai pagātnē dzīvojušie priekšteči. Tie esam arī mēs, kuri dzīves gudrību smeļamies savā dzimtā. Dzimtas svētība ir mūsu spēka un enerģijas avots. Kaut paaudzes mijas, mūs vieno kas īpašs – radnieciskas saites. Lai saglabājas piederības un pateicības izjūta dzimtai, lai glabājam senču piemiņu un mācām to darīt arī nākamajām paaudzēm!"

Līdz maija beigām Klusajā lasītavā apskatāma neliela grāmatu izlase ar pētījumiem, kuru centrā ir dzimtas vēsture.

Paldies Rudītei Andersonei un Aīdai Krūzei par interesantiem stāstījumiem un ieteikumiem, kas palīdzēs uzsākt dzimtas pētniecību!

Dalīties

Saistītais saturs

Bibliotēkā Raiņa bulvārī viesojas LU Seniora kluba biedri
02.06.2023.

Bibliotēkā Raiņa bulvārī viesojas LU Seniora kluba biedri