Laikā, kad gaidām LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas tapšanu, ir vērts atsaukt atmiņā arhitektūras tendences pirms vairāk kā 100 gadiem.

Šādu iespēju piedāvā LU Bibliotēka, atgādinot, ka tās krājumā atrodama daļa no pazīstamā latviešu arhitekta Konstantīna Pēkšēna (1859-1928) personīgās bibliotēkas ar mākslas vēsturniekiem un citiem interesentiem noderīgu literatūru.

1929. gadā LU Bibliotēka saņēma dāvinājumā vairāk kā divus simtus grāmatu un žurnālu eksemplāru ar K. Pēkšēna zīmogu “Inženiers-architekts Konstantīns Pēkšēns, Puškina bulv. Nr.10” (tagad Kronvalda bulv. Nr.10; ēka celta 1907. gadā jūgendstilā kā īres nams pēc Eižena Laubes un Konstantīna Pēkšēna projekta un piederēja K. Pēkšēnam).

Šo izdevumu vidū ir pilns komplekts “Die Architektur des XX. Jahrhunderts” (1901-1914) - lielformāta (32x48 cm) izdevums mapes formā ar ēku attēliem uz atsevišķām lapām un pielikumu ar paskaidrojumiem un zīmējumiem (četri numuri gadā, 25 attēli ar pielikumu katrā numurā). Otrs tāda paša formāta žurnāls “Charakteristische Details von ausgeführten Bauwerken” papildina pirmo, pievēršot uzmanību ēku konkrētām detaļām.

Žurnāli izdoti Berlīnē no 1901. līdz 1914. gadam vācu arhitekta, Leipcigas pilsētplānošanas direktora Hugo Licht redakcijā. Austrija un Vācija tolaik bija modernisma arhitektūras radošie centri. Rīgas arhitektus arī ietekmēja modernisma tendences. Vācu žurnāli par arhitektūru un būvniecību bija ļoti pieprasīti.

No 1902. līdz 1914. gadam Rīgas arhitekti savos darbos aktīvi izmantoja jūgendstila tehniku un tā dekoratīvās formas. To, kas šajā tehnikā un formās visvairāk piesaistīja K. Pēkšēna uzmanību, var redzēt, apskatot šos žurnālus un atceroties viņa darbus. Konstantīna Pēkšēna celtnes var apskatīt Rīgas Jūgendstila centra mājas lapā: https://jugendstils.riga.lv/JugendstilsRiga/peksens.

Šos žurnālus var pasūtīt Elektroniskajā kopkatalogā arī ņemšanai uz mājām rūpīgākai izpētei. Ražīgu rudeni!

Dalīties