Mūsdienu tehnoloģiskā pasaule ir ļoti attīstīta. Tiek piedāvāti neskaitāmi daudz formātu veidi (noteikta elektroniska informācijas izkārtojuma struktūra, ko izmanto datu apstrādei, ierakstīšanai reģistrā, atmiņā, un datu failos), kas var radīt apmulsumu, kuru izvēlēties? Digitalizācijas jomā plaši izmanto JPEG (Joint Photographic Experts Group) un TIFF (Tagged Image File Format). JPEG formātu pazīst ikviens datora vai fotokameras lietotājs, kas piefiksē dzīves mirkļus ar fotogrāfiju palīdzību. Protams, jaunākajos modeļos ir sastopams arī TIFF formāts. Bet kā ar digitalizāciju?

TIFF formātu ir radījuši divi uzņēmumi Aldus un Microsoft. Tie ir izstrādājuši datņu standartformātu, ko par pamatu izmanto grafisku attēlu glabāšanai datora atmiņā, kā arī nodrošina vienkrāsas un dažāda pelēkuma – 8 vai 24 bitu krāsu attēlu apstrādi. Būtībā TIFF formātu izmanto failu apmaiņā starp dažādām grafiskajām programmām un dažādām operētājsistēmām. To saprot praktiski jebkura grafiskā programma, sākot no pašām vienkāršākajām fotogrāfiju apskates programmām, beidzot ar sarežģītākām, piemēram, maketēšanas programmām. Tāpēc TIFF ir ļoti universāls un šo formātu atbalsta arī visi skeneri. TIFF formātu var saglabāt gan nesaspiestu, gan arī izmantot kompresiju. Nesaspiests formāts saglabā pilnīgi visas savas kvalitātes īpašības jebkurā tā saglabāšanas vai atvēršanas reizē, tādējādi to var lietot visās nozarēs, kur nepieciešams augstas kvalitātes attēls. Tāpēc TIFF formāta faila izmērs ir liels, jo satur daudz informācijas. Tas ir ideāli piemērots attēlu glabāšanai – avots tālākai failu rediģēšanai, apstrādei.

Formāts, kuru visbiežāk izmanto tīmekļa vietnēs un digitālo kameru attēlos ir JPEG. To ir izveidojusi Joint Photographic Experts Group. JPEG formāts veido mazāka izmēra failus, kas aizņem ievērojami mazāk vietas uz datu nesēja. Pastāv iespēja samazināt faila izmēru, norādot kompresijas līmeni. Protams, jo vairāk tiks kompresēts attēls, jo kvalitāte kļūst zemāka. Tieši JPEG kompresētos attēlus raksturo kompresijas radītie defekti, kuri tiek saukti par JPEG artifaktiem. JPEG attēlu kvalitāte mazliet pasliktinās katru reizi pēc atkārtotas faila saglabāšanas vai atvēršanas un tos nevar atgriezt sākotnējā stāvoklī.

LU Bibliotēkā datņu izveides pamatā tiek izvēlēts TIFF formāts – ilgtermiņa saglabāšanai un JPEG formāts – izmantošanai tīmeklī. LU Bibliotēka, intelektuālo un kultūrvēsturisko mantojumu saglabāšanas nolūkos, veido dažādas digitālās kolekcijas: Latvijas Universitātes Raksti, Promocijas darbi/disertācijas, Gravīras no kolekcijas „Description de l’Egypte”, Pergamenti, Juridiskā literatūra latviešu valodā un svešvalodās (1864–1934), Pētījumi zemes zinātnēs (1926–1944), Ģeogrāfiskie raksti (1929–1938), LU Rakstu digitālā kolekcija un citas kolekcijas. Kolekcijas ir pieejamas globālajā tīmeklī LU e-resursu repozitorijā.

No iepriekš minētā var secināt, ka TIFF formātu izmanto attēlu arhivēšanā ar mērķi nodrošināt mūžsaglabāšanu. Savukārt JPEG formātu galvenokārt izmanto ievietošanai globālajā tīmeklī. Ņemot vērā straujo informāciju tehnoloģiju attīstību, noteikti, ka tuvākajā nākotnē būs jauni failu formāti, kuri tiks izmantoti digitalizācijas jomā.

Dalīties