Latvijas Universitātes Bibliotēkas krājumu 2021. gadā papildināja 174 privātpersonu, valsts un nevalstisko institūciju dāvinājumi. Tos var uzskatīt par vērtīgu informācijas avotu plašam interesentu lokam dažādās jomās.

Starp ziedotājiem bija Ārlietu un Labklājības ministrijas, Latvijas Republikas vēstniecība Korejas Republikā, Latvijas Darba Devēju konfederācija, Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centrs, Latvijas Republikas Augstākā tiesa, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Valsts vēstures arhīvs un citi. Grāmatas ziedoja arī vairāki Latvijas muzeji un fondi: Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Muzejs "Ebreji Latvijā", Talsu Lauksaimniecības muzejs, Imanta Ziedoņa muzeja fonds, Latvijas Izglītības fonds, Konrāda Adenauera fonds (Konrad-Adenauer-Stiftung).

Bibliotēka ir saņēmusi dāvinājumus no augstākās izglītības iestādēm Latvijā – Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas RISEBA, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, kā arī vairākiem ārzemju partneriem: Viļņas Universitātes (Vilniaus universitetas), Jezuītu universitātes Ignatianum Krakovā (Jesuit University Ignatianum in Kraków), Klaipēdas Universitātes (‎Klaipėdos universitetas), Prāgas Metropolītu universitātes (Metropolit univerzita Praha), Vītauta Lielā universitātes (Vytauto Didžiojo universitetas), Šveices Kultūras fonda (Pro Helvetia), Starptautiskā darba biroja (International Labour Office).

Tāpat LU Bibliotēka pērn saņēma vairākus dāvinājumus no Latvijas Universitātes fakultātēm, institūtiem un citām struktūrvienībām. Piemēram, LU Juridiskā fakultāte nodeva Bibliotēkai advokātu biroja "Skrastiņš un Dzenis" dāvanu – grāmatas "Civilprocesa likuma komentāri. I daļa (1.-28.nodaļa)" 27 eksemplārus. Dāvinājums sasniedz summu 1026 EUR, ziedojumu administrēja LU fonds. No LU rektorāta Bibliotēka saņēma grāmatu ar bijušā Latvijas prezidenta (1993.-1999.) Gunta Ulmaņa veltījuma ierakstu.

Dāvinātāju vidū pagājušajā gadā bija arī virkne LU mācībspēku, piemēram, LU prorektors prof. Valdis Segliņš, LU prorektore, prof. Ina Druviete, LU Centra "Konfūcija institūts" vadītājs Pēteris Pildegovičs, LU prof. Ēriks Jēkabsons, LU prof. Līga Rasnača, LU prof. Malgožata Raščevska, LU prof. Vitālijs Zelčs, LU Teoloģijas fakultātes dekāne, prof. Dace Balode, LU prof. Ilgvars Misāns, LU asociētā prof. Agita Baltgalve un daudzi citi.

Vienlaikus LU Bibliotēkas krājums 2021.gadā papildināts ar ārzemju dāvinātāju ziedojumiem.

Viena no dāvinātājām bija Rīgā dzimusī, bet pašlaik Lielbritānijā dzīvojošā Inese Auziņa-Smita. Viņa aktīvi sadarbojas ar bibliotēkām, arhīviem, muzejiem Latvijā, organizējot tiem grāmatu sūtījumus. Ar I. Ausiņas-Smitas atbalstu Bibliotēkas krājums papildināts ar studentu korporāciju žurnālu "Universitas". Tas uzskatāms par vienu no vecākajiem žurnāliem latviešu valodā, kas joprojām tiek izdots un 2020. gadā atzīmēja savu 90. gadskārtu. 1940. gadā "Universitas", līdzīgi kā pārējos nacionālos laikrakstus, slēdza, bet 1954. gadā, tas tika atjaunots ārpus Latvijas un izdots kā žurnāls Štutgartē (Vācijā), vēlāk Ņujorkā (ASV). Trimdā žurnāls bija neatņemama korporāciju darbības sastāvdaļa un vienīgā saite korporāciju locekļu starpā, kas bija izkaisīti pa visu pasauli.

Savukārt grāmatas franču valodā Bibliotēkai ziedoja Nīderlandē dzīvojošā Ingrīda Šouten-Kalniņa (Schouten Kalnins) – trimdiniece, savulaik Leidenes Universitātes bibliotekāre. 43 dāvātās grāmatas no sērijas "Plejāde" ir viņas privātais klasiskās un jaunlaiku literatūras krājums.

Tāpat 2021.gada nogalē Bibliotēka saņēma apjomīgu un vērtīgu dāvinājumu no Vācijas. Grāmatas jurisprudences jomā dāvināja Latvijas Universitātes un Lilles Universitātes (Université de Lille - Francijā) goda doktors, profesors Vilfrīds Šlīters (Wilfried Schlüter). Šobrīd Bibliotēka strādā, lai minētais dāvinājums tiktu uzņemts krājumā.

Ļoti daudzveidīgs ir uzdāvināto grāmatu tematiskais loks, ko Bibliotēka saņēmusi no privātpersonām. Dāvinātāju vidū ir arī grāmatu autori.

Rusanovs Egons. Versija par profesora Paula Minca dzīvi un viņa ekstraordināro krimināljustīciju / Egons Rusanovs; Ekstraordinārā krimināljustīcija / Pauls Mincs; Egona Rusanova tulkojums no vācu valodas un komentāri. Rīga: Zvērinātu advokātu birojs "Rusanovs & Partneri", 2021.

Ražuks Romualds. Latvijas Tautas fronte barikādēs / Romualds Ražuks; literārā redaktore Ieva Kalniņa; Rīga: 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrība, 2021.

Stretkov Borislav. The clash China-USA : 2018-2019 / Borislav Sretkov; translated from bulgarian by Anna Bikova. Sofia : Dedrax JSC, 2021.

Bebre Rita. Bebru dzimta attēlos un tekstos / Rita Bebre; autores redakcijā; mākslinieks V. Villerušs. 1. izdevums radiem un draugiem. Rīga: Salana Art, 2021.

Nīmante Dita. Dažādība un iekļaušanās izglītībā: monogrāfija / Dita Nīmante; Latvijas Universitāte. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte. Rīga: LU Akadēmiskais apgāds, 2021.

The Implementation and Enforcement of European Union Law in Small Member States: A Case Study of Malta / edited by Ivan Sammut, Jelena Agranovska. Cham: Springer International Publishing, 2021.

Dāvinājumos sastopami arī īpaši izceļami eksemplāri, piemēram, grāmata no Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāles krājuma – Новый Завѣтъ господа нашего Iисуса Христа/въ русскомъ переводѣ; перепечатано при помощи фотографiи съ 37-го Сvнодальнаго изданiя. Прага: изданiе Международнаго Комитета христiанскихъ союзовъ молодыхъ людей, 1922. 1925.gada 4.martā, ar svētību no Latvijas pareizticīgo baznīcas arhibīskapa Jāņa Pommera (Svētais svētmoceklis Rīgas Jānis) vārda, grāmata bija uzdāvināta Ludmilai Jevsejevai, par ko liecina veltījuma ieraksts. Ludmila Jevsejeva (1913-1980) bija Latvijas esperantiste un dzejniece. Visu savu dzīvi viņa veltīja esperanto valodai, bijusi Latvijas Esperanto biedrības sekretāre, Starptautiskās esperantistu līgas biedre, esperanto žurnāla "Ondo de Daŭgava" redaktore (1935.-1937.). 

Bibliotēka izsaka pateicību ikvienam dāvinātājam par nesavtību, ziedojot grāmatas LU Bibliotēkas krājumam.

Dalīties