Foto: Pixabay

Sekojot pasaules zinātniskās izdevējdarbības attīstības tendencēm, LU korespondējošiem autoriem nodrošināta iespēja publicēties ar atlaidi izdevniecības SAGE atvērtās piekļuves žurnālos līdz 2022. gada 31. decembrim.

LU Bibliotēka informē LU pētniekus, ka LU ir pieejams plašs LU abonēto daudznozaru datubāzu klāsts, nodrošinot LU lietotājiem piekļuvi dažādiem aktuāliem zinātniska satura materiāliem. Plašāka informācija par tiem pieejama ŠEIT.

Sekojot zinātnisko materiālu aprites un publicēšanās attīstības jautājumiem pasaulē, LU Bibliotēka mērķtiecīgi strādā arī pie LU pētniekiem izdevīgu līgumu apguves publicēšanās kontekstā. Vēlos informēt, ka EIFL* programmas ietvaros sadarbībā ar Kultūras informācijas sistēmu centru (KISC) uz 2022. gadu ir noslēgts līgums Read and Publish* ar izdevniecību SAGE par izdevniecības SAGE žurnālu datubāzes Premier 2022 kolekciju, kas ietver jaunāko daudznozaru e-žurnālu pilntekstus ar piekļuvi arhīvam līdz 1999. gada rakstiem, kā arī nosaka konkrētus ieguvumus LU korespondējošiem autoriem.

Kopumā Read and Publish līgums nosaka, ka izdevējs vienlaikus saņem samaksu par satura lasīšanu un samaksu par institūcijai piesaitīto autoru publicēšanos izdevēja veidotajos izdevumos uz līgumā fiksētiem nosacījumiem.

Konkrētais līgums nosaka, ka abas juridiski saistītās institūcijas –SAGE un LU – vienojas par to, ka LU lietotājiem ir iespēja vienlaikus ne tikai lasīt abonēto saturu, bet arī iesniegt savus rakstus publicēšanai SAGE ar atlaidi vai bez maksas. Šī līguma kontekstā LU korespondējošiem autoriem tiek piemērota 20% atlaide, publicējoties SAGE zelta (gold, fully) atvērtās piekļuves žurnālos, un ir bezmaksas publicēšanās iespēja hibrīda (Choice) atvērtās piekļuves žurnālos

Kā šo atlaidi piemēro?

Kad LU korespondējošais autors nonāk pie raksta iesniegšanas kādā konkrētā SAGE žurnālā tam izveidotā tīmekļvietnē vai  SAGE Open Access portālā (plašāk par to ŠEIT), ir ļoti būtiski savā kontaktinformācijā norādīt tieši LU e-pastu, kas kalpos par zīmi, ka šim autoram tiks piemērotas līgumā noteiktās publicēšanās izmaksu atlaides. Kad raksts ir iesniegts, autors saņems līgumu un rēķina informāciju, kur ir jābūt piemērotai APC atlaidei. Ja šādas atzīmes rēķina informācijā nav, nepieciešams sazināties ar SAGE, rakstot  uz e-pastu  APCqueries@sagepub.com.

LU Bibliotēka visu uz LU korespondējošiem autoriem attiecināmo informāciju par publicēšanās izmaksu atlaidēm ir apkopojusi ŠEIT

Neskaidrību gadījumos savu jautājumu aicinām uzdot LU Bibliotēkas pārstāvei Gitai Rozenbergai, rakstot uz e-pastu gita.rozenberga@lu.lv

 

*Elektroniskā Informācija Bibliotēkām - EIFL ir starptautiska bezpeļņas organizācija, kas koordinē plašu izglītību un zinātni veicinošu programmu un pasākumu klāstu attīstības un jaunattīstītajās valstīs. Organizācija dibināta 1999. gadā un šobrīd darbojas vairāk kā 45 valstīs. Latvijas Universitātes Bibliotēka darbojas EIFL-OA (Open Access) programmā, kas veicina un atbalsta brīvpieejas piekļuvi informācijai tiešsaistē un eIFL Direct, kas atbalsta datubāzu abonēšanu. 

Dalīties