Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā Kalpaka bulvārī līdz novembra beigām ir apskatāmas visas izstāžu cikla “Mirklis” izstādes, bet jaunākā Bibliotēkas veidotā ceļojošā izstāde “Mirklis 100 gadi: Latvijas Universitātes Bibliotēka 1919-2019” būs skatāma līdz decembra beigām.

Pirms septiņiem gadiem gatavojoties mūsu Alma mater simtgadei LU Bibliotēkas darbinieki sāka veidot izstāžu ciklu “Mirklis”. Pirmā izstāde “Pēc septiņiem mirkļiem 100 gadi”, uzskatāmi raksturo mācību procesu: lekcijas, dokumentus, praksi un nodarbības laboratorijās, studentu dienas, eksāmenu sesijas un studiju noslēguma skaistākos mirkļus - izlaidumus. Materiāli aptver laika posmu no 1920. gada līdz 2012. gadam un ir grupēti tematiskās nodaļās.  

2013. gada vasaras notikums - XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki - iedvesmoja LU Bibliotēku izveidot izstādi “Pēc sešiem mirkļiem 100 gadi”, kas veltīta LU Kultūras, Mākslas un Izglītības jaunrades biedrības Juventus mākslinieciskās pašdarbības kolektīviem. Izstādē apskatāma informācija par LU radošajiem kolektīviem (koriem, deju kolektīviem) hronoloģiskā faktu uzskaitījumā un ilustratīvajos materiālos. Tie atspoguļo kolektīvu darbības vēsturisko attīstību, sasniegumus un nozīmīgākos notikumus kolektīvu daiļrades pastāvēšanas laikā. 

Sveicot LU 95. gadadienā LU Bibliotēka un LU Akadēmiskā bibliotēka izveidojušas izstādi “Pēc pieciem mirkļiem 100 gadi: Bibliotēku dārgumi”, kurā pirmo reizi vienkopus apskatāmas abu bibliotēku kultūrvēsturiskās bagātības. Desmit izveidotajos stendos vienkopus skatāmi digitālie attēli no Universitātes Bibliotēku kolekcijām: pergamenti, gravīras, attēlizdevumi, kartes, rokraksti un iespieddarbi, kas aptver laika posmu no 13. gs. līdz 20. gs. sākumam. 

Nākamā cikla izstāde “Pēc četriem mirkļiem 100 gadi: LU Raksti”, sniedz iespēju iepazīties ar to, kā katrā no LU fakultātēm veidojusies konkrētās nozares LU Rakstu attīstība. 

Izstādē “Pēc trīs mirkļiem 100 gadi: Latvijas Universitātes personības Bibliotēkai” ir lieliska iespēja ielūkoties to LU personību dzīves lappusēs, kuru vārds ir bijis cieši sasaistīts ne tikai ar akadēmisko darbību, bet arī centieniem veidot un attīstīt LU Bibliotēku, veicinot LU studiju un pētnieciskajiem virzieniem atbilstošu LU Bibliotēkas krājumu, balstoties uz labāko Eiropas augstskolu pieredzi. 

Izstāde “Pēc diviem mirkļiem 100 gadi: Rektoru galerija” ir veltīta visiem LU rektoriem kā sava laika personībām. Stendu izstādē sniegts īss ieskats rektoru dzīves un darba gaitās, kā arī rektoru paustajās atziņās un līdzcilvēku izteikumos par rektoriem. 

2018. gadā tapusi izstāde “Pēc mirkļa 100 gadi: LU Sports”, kurā ir atspoguļota LU sporta attīstība no LU dibināšanas 1919. gadā līdz 2018.gadam. Izstādē sniegts īss ieskats LU sporta veidu attīstībā kopš LU dibināšanas līdz pat 2018. gadam, atspoguļojot būtiskākos sasniegumus un ievērojamākos sportistus, kuri LU un Latvijas vārdu nesuši pasaulē šādos sporta veidos - airēšanā, basketbolā, cīņas sportā, futbolā, galda tenisā, handbolā, šahā, orientēšanās sportā, slēpošanā, vieglatlētikā, vingrošanā, volejbolā. 

Jaunāka cikla izstāde “Mirklis 100 gadi: Latvijas Universitātes Bibliotēka 1919 -2019” ir veltīta LU 100. gadadienai, un ir noslēdzošā izstāžu ciklā, kas tika aizsākts pirms septiņiem gadiem. Izstādē atspoguļota Bibliotēkas un fakultāšu bibliotēku attīstība, to atrašanās vietas, raksturoti tās vadītāji, kā arī ikdienas darbā izmantotās tehnoloģijas, gadu gaitā paveiktais bibliotekāro darba procesu un pakalpojumu pilnveidošanā un automatizēšanā, sadarbības veicināšanā, krājuma attīstībā un publikāciju gatavošanā. 

Laipni aicinām izmantot unikālo iespēju, kad visas izstādes apskatāmas kopā Bibliotēkā Kalpaka bulvāri! Bibliotēka atvērta darba dienās no plkst. 10.00 līdz 18.00.

Dalīties