Latvijas Nacionālās Bibliotēkas Konferenču centrā (LNB) 3. oktobrī notika pirmās Terminoloģijas komisijas atcerei veltīta zinātniska konference "Latviešu terminoloģija simts gados", kurā ar referātu par LU Bibliotēkas darbinieku, bijušo Klasifikācijas sektora vadītāju Tenu Karmu (1924-2014) uzstājās LU Bibliotēkas Krājuma izmantošanas un attīstības departamenta eksperte, pētniece Daina Gavare.

Šogad aprit 100 gadu kopš Izglītības ministrijas Terminoloģijas komisijas izveides 1919. gada rudenī, kad aizsākās valstiskas rūpes par nacionālās terminu sistēmas attīstību. Konferences programmā bija iekļauti svarīgi temati par latviešu terminoloģijas vēstures jautājumiem, terminoloģijas attīstībā nozīmīgām personībām, kā arī konkrētu nozaru terminoloģijas attīstību un problemātiku. Savā pieredzē dalījās terminoloģijas speciālisti un pētnieki no Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Ventspils Augstskolas, Liepājas Universitātes un daudzām citām organizācijām. Konference norisinājās 3 paralēlās sesijās ar 5 referentiem katrā.

LU Bibliotēkas Krājuma izmantošanas un attīstības departamenta eksperte un pētniece Daina Gavare konferencē piedalījās ar referātu “Tenu Karmas (1924-2014) personība un devums terminoloģijas attīstībā, latviešu, lībiešu un igauņu valodas sakaru pētniecībā un popularizēšanā.“

Tenu Karmas darbība terminoloģijas laukā saistīta ar līdzdalību Bibliotekārās un bibliogrāfiskās Terminoloģijas apakškomisijā, kas dibināta 1969. gadā pie LPSR Valsts bibliotēkas un atradās LPSR Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas pakļautībā. Terminoloģijas apakškomisijā T. Karma pārstāvēja LU Bibliotēku, kurā viņa pamatdarbs no 1956. līdz 1994. gadam bija izdevumu indeksēšana (klasificēšana). Valodu zināšanas T. Karmam deva iespēju aktīvi pievērsties aktuālām bibliotekārās terminoloģijas un bibliogrāfijā lietojamo saīsinājumu ieviešanai, kā arī padziļināti pētīt igauņu, latviešu un lībiešu valodu sakarus. Savā dzīves laikā viņš piedalījies vairākās zinātniskās konferencēs, to skaitā, arī ar terminoloģijas jautājumiem saistītās konferencēs 1979. un 1986. gadā, Vispasaules latviešu zinātņu kongresā 1991. gadā. Ar referātiem piedalījies vairākos starptautiskos somugristu kongresos 1970. un 1980. gadā un LU 53. zinātniskajā konferencē 1994. gadā.

Viņa plašo erudīciju valodniecības jomā redzam daudzās publikācijās par latviešu, lībiešu, igauņu valodas un kultūras sakariem, publicējot vairāk kā 200 publikāciju rakstu krājumā „Lībieši", lībiešu Gadagrāmatās, mēnešrakstā „Līvli", izdevumā „Zinātņu Akadēmijas Vēstis", laikrakstā „Latvijas Vēstnesis" un citur.

Konferences laikā bija iespēja tikties ar dažādu nozaru terminoloģijas darba speciālistiem un interesentiem, dalīties pieredzē, apmainīties ar idejām, veidot jaunus kontaktus. Konferenci organizēja Latvijas Nacionālā bibliotēka un Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija.

Dalīties