Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēka līdz 2019. gada 31. oktobrim piedāvā iepazīties ar kompānijas ProQuest daudznozaru datubāzu platformu One Academic.

Kompānijas ProQuest One Academic datubāzu platforma sniedz vienotu pieeju vairākām kompānijas ProQuest datubāzēm – ProQuest Central, Academic Video Online (AVON), ProQuest Dissertations & Theses Global, kā arī e-grāmatu kolekcijai Academic Complete. Latvijas Universitāte studiju un pētniecības procesa nodrošināšanai jau abonē gan ProQuest Dissertations & Theses Global, gane-grāmatu kolekciju Academic Complete.

ProQuest Central ir šobrīd plašākā pieejamā daudznozaru pilntekstu datubāze. Tā ietver 47 apakšdatubāzes, 175 apakšnozares ar piekļuvi plašam zinātniskam saturam dažādās zinātņu nozarēs - valodniecībā, literatūrzinātnē, filozofijā, vēsturē, reliģijā, dabas, medicīnas, vizuālo mākslu, sociālās, pedagoģijas un biznesa jomās.

Datubāzē iekļauti pilntekstu zinātniskie raksti, valstu un industriju ekonomiskās atskaites, disertācijas, profesionālā un vispārīgā satura periodika, kā arī vairāk nekā 2300 pilntekstu ziņu avoti no visas pasaules.

ProQuest Central piedāvā:

  • zinātnisko žurnālu - Lancet, Nature, Science, New England Journals of Medicine, Journal of International Business - rakstus;
  • pasaules visietekmīgāko zinātnisko izdevniecību Cambridge University Press, Springer un Emerald publikācijas;
  •  jaunākās ziņas no starptautiskiem ziņu sniedzējiem - Wall Street Journal,  Australian Financial Review, The Times of India, Financial Times, Le Monde, un The Guardian;
  • visietekmīgāko biznesa un aktualitāšu izdevumu pilntekstus - The Economist, New Stateman, Bilboard, The New Yorker;
  •  piekļuvi vairāk nekā 455 000 NBER, RePec, INSEAD un OECD darba dokumentiem un G20 valstu ekonomiskiem datiem;
  • visaptverošus medicīnas un veselības žurnālu, praktisko ceļvežu, konferenču materiālus, kā arī veselības, psiholoģijas un māszinību video materiālus.

ProQuest Central dokumentus iespējams citēt, saglabāt PDF vai citādos formātos, datubāzē iespējams saglabāt meklējumu vēsturi, kā arī eksportēt informāciju ar referenču pārvaldības rīkiem.

Lietotāju ievērībai tiek piedāvāts  ProQuest Central datubāzu saraksts.

Pieejama video pamācība par ProQuest Central lietošanu.

Academic Video Online (AVON)piedāvā neierobežotu piekļuvi vairāk nekā 66 000 video vienotā meklēšanas platformā. 

Apjomīgā datubāze ietver zinātniskus video materiālus visos iespējamos video veidos: dokumentālais kino, intervijas, performances, ziņu programmas un kino hronikas, “lauka ieraksti”, reklāmas, neapstrādāti kadri u.c.

Tūkstošiem balvas saņēmušas filmas (Akadēmijas balva Oskars, Emmy, Peabody) kopā ar bieži izmantotām filmām studiju procesā, kā arī jaunākās filmas un iepriekš nepieejami arhīvu video materiāli ir plašās datubāzes satura noteicējs.

Datubāzē pieejami video sekojošās jomās dažādās apakšnozarēs: māksla un dizains; veselības zinātne; vēsture; valodas un literatūra; mūzika; psiholoģija; sociālās zinātnes; inženierija u.c. Datubāzes pārlūks ir vienkāršs un pārdomāts; video atskaņotājs ar atslēgvārdu meklēšanas stenogrammām ļauj lietotājiem pārlūkot un uzlabot intuitīvos aspektus un pēc tam izveidot un kopīgot pielāgotos klipus un atskaņošanas sarakstus.

ProQuest Dissertations & Theses Globaldatubāze ir plašākā disertāciju un maģistru darbu datubāze pasaulē, kas satur vairāk nekā 4 miljonus darbu no aptuveni 100 pasaules valstīm 50 dažādās valodās, 2,5  miljoniem ir pieejami pilnteksti lejupielādējami PDF formātā. Pilnie teksti pieejami lielākajai daļai disertāciju, kas datubāzei pievienotas no 1997. gada. Katru nedēļu datubāzē tiek pievienoti ap 2000 jauni PDF dokumenti un katru gadu tiek pievienoti vairāk kā 200 000 jauni darbi. Datubāze satur informāciju gan humanitārajās un sociālajās, gan dabas un medicīnas zinātnēs. Datubāze ietver informāciju, sākot no 1637. gada līdz mūsdienām. Visām disertācijām, kas publicētas no 1980. gada un visiem maģistra darbiem, kas publicēti kopš 1988. gada, pieejams autora rakstīts kopsavilkums.

ProQuest eBook Academic Completeir kompānijas ProQuest daudznozaru elektronisko grāmatu kolekcija, kas pieejama platformā ProQuest Ebook Central. Tajā ir pieejamas aptuveni 157 000 visu nozaru vadošo izdevniecību, tostarp daudzu universitāšu izdevniecību e-grāmatas. Tāpat šajā platformā vienkopus atrodamas visas Latvijas Universitātes Bibliotēkas iegādātās e-grāmatas pēc LU mācībspēku pieprasījuma.

Ērtākai resursa lietošanai kompānija ProQuest piedāvā pamācību un infografiku (angļu valodā).

Kompānijas ProQuest One Academic datubāzu platformapieejama LU (Lanet) datortīklā un ārpus tā līdz 2019. gada 31. oktobrim.

Aicinām izmantot meklētājprogrammu Primo, kas nodrošina vienlaicīgu meklēšanu visos LU Bibliotēkas informācijas resursos, ieskaitot izmēģinājuma piekļuves datubāzēs.

LU Bibliotēka aicina izteikt savu viedokli par ProQuest One Academic datubāzi šeit  vai sūtot atsauksmes uz e-pasta adresi info-bibl@lu.lv.

Jūsu atsauksmes palīdzēs novērtēt e-resursa nepieciešamību LU studiju un pētniecības atbalstam.

Dalīties