Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas veidotā izstāde “Rūdolfa Blaumaņa “Skroderdienas Silmačos” caur gadu desmitiem” līdz 26. jūnijam apskatāma Aizkraukles pilsētas bibliotēkā.

Izstāde atklāj interesantus faktus par Rūdolfa Blaumaņa lugas "Skroderdienas Silmačos" tapšanu, izrādēm, aktieriem un inscenējumiem. LU Bibliotēka apkopojusi informāciju par lugas iestudējumiem Latvijas profesionālajos teātros kopš lugas pirmizrādes 1902. gada 30. janvārī, kā arī iekļāvusi izstādē kritiķu atsauksmes par pirmizrādi. Īpaši izcelta brīvdabas izrāde Druvienas "Silmačos", atklājot detaļas par izrādes kulminācijas brīdi, kuru vienmēr gaida lieli un mazi teātra mīļi - Silmaču krāsns spridzināšanu.

Latviešu noveļu meistars un modernās dramaturģijas pamatlicējs Rūdolfs Blaumanis dzimis 1863. gadā Madonas pusē, Ērgļos, “Braku” mājās, kur tapusi lielākā daļa viņa daiļdarbu.

Silmaču sētas mīlestības līkloču, palaidnību un amizantu notikumu luga “Skroderdienas Silmačos” uzrakstīta 1901. gadā un ir kļuvusi par neatņemamu Līgo svētku sastāvdaļu visā Latvijā.

Aicinām apmeklēt izstādi Aizkraukles pilsētas bibliotēkā, 2.stāvā

Plašāka informācija: https://ej.uz/izstade_2019jun

 

Dalīties