17. maijā, Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēka, demonstrējot virkni sasniegumus un daloties idejām, piedalījās LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienā LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā (Jelgavas 3).

LU Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienas mērķis - sniegt iespēju ikvienam interesentam uzzināt augstskolas jaunākos zinātniskos sasniegumus, ielūkoties laboratorijās un apmeklēt pētniecības ideju tirgus placi “Zināšanu agora”.

LU Bibliotēka pētniecības ideju tirgus placī “Zināšanu agora” piedalījās ar ziņojumu “OpenAIRE projekts pētniecībai un inovācijām”. LU Bibliotēkas galvenā bibliotekāre un OpenAIRE-Advance projekta vadītāja Gita Rozenberga sniedza ieskatu projektu OpenAIRE-Advance un OpenAIRE pakalpojumos, kas ir nozīmīgs pavērsiens pētniecības rezultātu saglabāšanai ilgtermiņā, pieejamībai un reproducējamībai nākamajās zinātnieku paaudzēsPateicoties LU dalībai OpenAIRE projektā Latvijā darbojas Nacionālais atvērtās piekļuves dienests, kas organizē seminārus, sniedz prezentācijas un konsultācijas, kā arī uztur tīmekļa vietni par zinātnisko rezultātu publiskošanu atvērtā piekļuvē (Open Access) un atvērto zinātni (Open Science).

Savukārt LU Bibliotēkas modernāko tehnoloģiju - pašapkalpošanās datorsienu ar portatīvajiem datoriem, kas ir pirmā šāda veida iekārta Baltijā, iepazina visjaunākie pasākuma dalībnieki 4. - 5. klašu skolēnu komandas. Tās piedalījās prātnieku laboratorijas konkursā "Uzdrīkstos, domāju, radu!" un izmēģināja savus spēkus digitālajā orientēšanās spēlē - digi-rogainingā. Viens no kontrolpunktiem bija izvietots arī pie LU Bibliotēkas pašapkalpošanās datorsienas. Jautājums, uz ko digi-rogaininga mazajiem dalībniekiem bija jāatbild – “Cik durtiņu ir Zinātņu mājas bibliotēkas portatīvo datoru datorsienā? Pareizā atbilde – “48”.

Savukārt LU Zinātņu mājas augšējos stāvus rotāja LU Bibliotēkas veidotās mobilo stendu izstādes ciklā "Pēc mirkļa 100 gadi": “Pēc septiņiem mirkļiem 100 gadi” izstādē apkopotie vizuālie materiāli atspoguļo LU studentu un mācībspēku studiju procesu, kā arī ikdienu un svētkus, “Pēc sešiem mirkļiem 100 gadi” sniedz ieskatu augstskolas radošajā dzīvē un mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu darbībā, “Pēc pieciem mirkļiem 100 gadi” – iespēja apbrīnot LU Bibliotēkas un LU Akadēmiskās Bibliotēkas krājumu īpašos dārgumus, “Pēc diviem mirkļiem 100 gadi” – veltījums LU rektoriem kā sava laika personībām, savukārt pati jaunākā izstāde – “Pēc mirkļa 100 gadi: Latvijas Universitātes Sports” veltīta augstskolas sporta attīstībai un panākumiem.

LU Bibliotēka – atbalsts augstskolai ceļā uz izcilību!

Dalīties