Tartu (Igaunija) no 15. līdz 16. maijam norisinājās kārtējā Tartu Universitātes bibliotēkas, Viļņas Universitātes bibliotēkas un Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas speciālistu tikšanās.

Divu dienu tikšanās mērķis bija veicināt starptautisku Baltijas universitāšu bibliotēku speciālistu sadarbību, kā arī nodrošināt zināšanu un pieredzes apmaiņu par augstskolu bibliotēkās aktuāliem mārketinga un komunikācijas jautājumiem.

Kolēģi no Tartu Universitātes un Viļņas Universitātes Bibliotēkas iepazīstināja ar bibliotēkās īstenotajām komunikācijas aktivitātēm, uzsverot, ka pēdējos gados ir ievērojami mainījusies komunikācijas loma, pieprasot domāt jaunus veidus, kā uzrunāt lietotājus un veidot komunikāciju vienkāršāku un personīgāku.

Labās prakses piemēri Tartu, Viļņā un Rīgā apliecināja, ka vienmēr komunikācijā ir jāmeklē jauni virzieni, kā, piemēram, virtuālās izstādes un bibliotēkās esošās kultūras mantojuma kolekcijas padarīt pievilcīgas un interesantas skatītājiem. Kolēģu ievērību ieguva LU Bibliotēkas pārstāvju stāstījums par izstādes “Rakstu ceļš” veidošanu, balstoties tikai uz vienu manuskriptu, kā arī par lekciju ciklu "Melnbaltās vēstures liecības: Ēģiptes atspoguļojums 19. gs. franču gravīrās", kas organizēts, lai iepazīstinātu ar LU Bibliotēkas krājumā esošo unikālo lielformāta oriģinālgravīru kolekciju. 

Vienlaikus klātesošie bija vienisprātis, ka ir jāizmanto personīga komunikācija, kā arī klātienes tikšanās, lai aktīvāk iepazīstinātu un reklamētu bibliotēku piedāvātos pakalpojumus pētniekiem un akadēmiskajam personālam. Savukārt LU Bibliotēkas pārstāves informēja kolēģus, ka kopš 2015. gada LU Bibliotēka saviem lietotājiem ir atvērta 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā un iepazīstināja ar veiktā pētījuma “Bibliotēka bez bibliotekāra” rezultātiem. Tie liecina, ka lietotāji ir pateicīgi par iespēju izmantot bibliotēku 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā. Turklāt kopš 2019. gada janvāra šāda iespēja ir nodrošināta arī Zinātņu mājas bibliotēkā.

Kopumā dalībniekiem bija iespēja noklausīties ne tikai 12 lekcijas, piedalīties praktiskā darba sesijā, bet arī iepazīties ar atjaunoto Tartu Universitātes Bibliotēku.

Pasākumā piedalījās Viļņas un Tartu Universitātes bibliotēkas speciālisti, kā arī LU Bibliotēkas speciālisti ar savām prezentācijām.

Dalīties