Latvijas Universitātes Bibliotēkā Kalpaka bulvārī (Kalpaka bulv. 4) 27. februārī notika pasākuma cikla “Sarunas par mākslu Kerkoviusa namā” pirmais pasākums “Helgas Ingeborgas Melnbārdes mākslas porcelānam - 50”.

Tikšanās laikā klātesošajiem bija iespēja noklausīties Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Keramikas un porcelāna kolekcijas glabātājas, mākslinieces un mākslas zinātnieces Mg.art. Daces Ļaviņas stāstījumu par Helgu Ingeborgu Melnbārdi, kura savu daiļradi veltījusi latviešu porcelāna glezniecībai. Mākslinieces meistarība ir ļāvusi baltos porcelāna šķīvjus pārvērst izteiksmīgos mākslas darbos. Pasākuma viesi varēja izbaudīt porcelāna glezniecības meistares  ekspresīvo stāstījumu kā ceļojumu viņas radošajā pasaulē, kur ir vieta gan Asīzes Franciskam, gan Gabrielai Mistrālai,  gan veselai plejādei mūsu teātra leģendām: Eduardam Smiļģim, Pēterim Pētersonam, u.c. Mākslinieces enerģijas avoti ir teātris, dzeja, mūzika, kas ļauj radīt poētiskus, neparastas faktūras, dažkārt pat ar zelta rasas pilēm, apgleznotus porcelāna šķīvjus. Mākslinieces stāstījuma laikā izveidojās dzīva saspēle - saruna ar Daci Ļaviņu, kas vēl vairāk izgaismoja autores māksliniecisko domāšanu.

LU Bibliotēka dāvanā saņēma Helgas Ingeborgas Melnbārdes 1969. gadā veidoto daudzflīžu kompozīciju “Pegazs”.  Māksliniece bija arī padomājusi par viesiem, kuri piedalījās loterijā – viktorīnā. Laimīgo lozi izvilka un ar uzdotajiem jautājumiem veiksmīgi tika  galā  LU asoc. prof. Māra Urdziņa-Deruma, saņemot mākslinieces balvu.

Māksliniece saņēma arī daudz apsveikumu dzīves un radošajā jubilejā. Tika nolasīts Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa apsveikums. Viesu vidū bijā LU prorektors eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā prof. Valdis Segliņš, kurš pasniedza LU rektora, prof.  Indriķa Muižnieka Atzinības rakstu par mūžu ieguldījumu keramikas mākslas tradīciju saglabāšanā, stiprināšanā un attīstībā, par ilggadēju iedvesmojošu radošumu, vadot LU Tautas lietišķās mākslas studiju "Vāpe", kā arī sakarā ar dzīves jubileju. Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena pasniedza LNKC Goda rakstu - Zvaigznes par ilggadēju darbību porcelāna glezniecībā. 

Helga Ingeborga Melnbārde -  spilgta un radoša personība, Latviešu Mākslinieku savienības un Amerikas latviešu mākslinieku apvienības biedre, kas ir darbojusies dekoratīvi lietišķajā mākslā, piedalījusies daudzās jo daudzās izstādēs Latvijā un ārzemēs. Māksliniece ir veidojusi monumentāli apgleznotus flīžu dekorus sabiedriskiem interjeriem: skolām, kultūras namam, laulību zālei, slimnīcai, poliklīnikai. Helga Ingeborga Melnbārde ir pirmā un vienīgā Latvijas porcelāna māksliniece, kas ir uzdrošinājusies ķerties pie tik liela formāta darbiem.

Līdztekus monumentālajiem panno, ir tapuši arī dekoratīvi porcelāna šķīvju apgleznojumi. Helga Ingeborga Melnbārde turpināja slavenās porcelāna apgleznošanas studijas “Baltars” (1925-1928) stilu un virzienu. Māksliniece dēvē Romānu Sutu un Aleksandru Beļcovu par saviem skolotājiem. Porcelāna glezniecība ir mākslinieces lielā mīla, tajā mākslinieci saista eksperimenti un izaicinājumi.

Pateicoties Helgas Ingeborgas Melnbārdes nenogurstošajam gara spēkam un entuziasmam, Latvijas Universitāte ir vienīgā augstskola Baltijā, kur studenti un citi interesenti var attīstīt savas mākslinieciskās dotības Tautas lietišķās mākslas studijā “Vāpe”.

Kā atzīmē daudzi mākslas kritiķi, mākslinieces darbiem piemīt neikdienišķs starojums: “Helgas Ingeborgas Melnbārdes mākslu caurstrāvo kultūrvēsturiskā atmiņa. Tā vien šķiet, ka visu sengrieķu mūzu spēks apvienojies vienam precīzam trāpījumam mērķī. Dzeja, mūzika, teātris, māksla, deja, vēsture, sakrālais – viss mūzu potenciāls strādā vienoti, skatītāju emocionāli uzrunājot.”

Helgas Ingeborgas Melnbārdes profesionālā darbība loģiski turpinājusies grāmatu rakstīšanā un to ilustrēšanā. Radošā vakara viesi varēja aplūkot izstādi, kurā atspoguļojās šis mākslinieces daiļrades virziens.

Dalīties