H. I. Melnbārde un rūķis izstādes atklāšanā

Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā Kalpaka bulvārī 15.decembrī norisinājās mākslinieces, keramiķes un LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes pasniedzējas Helgas Ingeborgas Melnbārdes rūķu kolekcijas izstādes «Zem sarkanās mices» atklāšana.

Par spīti decembrim tik neraksturīgajam laikapstākļiem aiz loga, pasākums norisinājās patiesi Ziemsvētku sajūtās un rūķiskā garā, katram ciemiņam sastopot savu iekšējo rūķi un dvēselē atrodoties kādā tālā rūķu ciematiņā. Pasākumu sevišķi rūķisku padarīja tieši fakts, ka tā atklāšanu vadīja neviens cits kā pats rūķis, kas ir īpaši reti novērojama parādība. H. I. Melnbārde pastāstīja par saviem kolekcijas pirmsākumiem turpat 40 gadu garumā, kad kopā ar dēlu Armandu sāka kolekcionēt apsveikuma atklātnes ar rūķiem un tolaik populārajiem Salatēviem. Ar laiku atklātnīšu kolekciju, kas tagad jau mērāma tūkstošos, sāka papildināt rūķu un Ziemsvētku vecīšu figūriņas, kas atceļojušas no dažādām valstīm — Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Polijas, Vācijas, Ķīnas, Amerikas u.c.
Kolekcijā ir simtiem darbīgo rūķu un Ziemsvētku vecīšu, kas veidoti no porcelāna, māla, koka, tekstila u.c. materiāliem. Un katram no tiem ir sava nodarbošanās: dāvanu rūķis, naudas rūķis, dārza rūķis, piparu rūķis, meža rūķis un citi. Pirms izstādes aplūkošanas rūķis bija sagatavojis viesiem arī pārbaudījumu — viktorīnu. Par pareizu atbildi attapīgos viesus cienāja ar rūķu gardumiem. Kad pārbaudījums bija teicami paveikts, sekoja arī maģiskais «Sezam, atveries!» — un tika pavērtas durvis uz rūķu kolekcijas izstādi!
Māksliniece saņēma ne tikai draugu un kolēģu apsveikumus, bet arī LU rektora I. Muižnieka atzinības rakstu par godprātīgu, ilggadēju darbu un uzticību Latvijas Universitātei!
Starp pasākuma viesiem bija LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes pasniedzēji, H. I. Melnbārdes bijušie un esošie studenti, kā arī mākslinieces draugi un rūķi, tāpat arī rūķu draugi un visi pārējie interesenti. Izstādes atklāšanas foto albums (27 fotogrāfijas) pieejams te: ej.uz/rukiem Izstāde LU Bibliotēkā Kalpaka bulvārī būs skatāma līdz 2018.gada 26.janvārim, darba dienās, no plkst. 10.00 līdz plkst. 18.00.
Mīļi tiks gaidīts ikviens entuziasts, kam rūķiskums dvēselei tuvs un Ziemsvētki ir gada gaidītākie svētki.
Un atceramies, ka ikkatrā namā mīt vismaz viens rūķis!

Dalīties