LU Bibliotēkas bibliotekāra Asnāte Pūcēna prezentē pētījumu “Night at the Libary without a Librarian”. Foto no LU Bibliotēkas fotoarhīva

No 24. līdz 26. janvārim Latvijas Universitātes (LU) Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās ikgadējais starptautiskais bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes simpozijs “BOBCATSSS”, kurā LU Bibliotēka prezentēja savu pētījumu “Nakts bibliotēkā bez bibliotekāra” (“Night at the Libary without a Librarian”).

Katru gadu simpozijs pulcē bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes studentus un nozares speciālistus no visas pasaules. Simpozija galvenais mērķis ir diskutēt par aktualitātēm un nākotnes iespējām nozarē, kā arī iepazīstināt ar veiktajiem pētījumiem. Šī gada “BOBCATSSS 2018” vadmotīvs bija “Lasīšanas spēks” un tajā piedalījās 190 dalībnieki ne tikai no Eiropas, bet arī no Amerikas Savienotajām Valstīm. LU Bibliotēka piedalījās un prezentēja simpozijā savu pētījumu “Nakts bibliotēkā bez bibliotekāra”. Pētījumu izstrādāja LU Bibliotēkas galvenā bibliotekāre Rita Alkšbirze un bibliotekāre Asnāte Pūcēna. Pētījums norisinājās viena mēneša garumā – 2017. gada oktobrī LU Dabaszinātņu bibliotēkā.  Pētījuma mērķis bija noskaidrot kā studenti orientējas bibliotēkā, kad uz vietas nav bibliotēkas darbinieka, jo bibliotēka ir atvērta 24 stundas, bet darbinieks konsultē lietotājus tikai 8 stundas dienā. Tika izmantota novērošanas metode, kas ļāva noskaidrot lietotāju paradumus, kā arī LU Bibliotēkas pakalpojumu un funkcionalitātes atbilstību ilgstošam darbam bibliotēkā. Uzmanība tika pievērsta arī faktoriem, kas varēja ietekmēt lietotāju uzvedību, piemēram, citu radīti trokšņi un apgaismojums telpās. Daži no  secinājumiem: LU Dabaszinātņu bibliotēku izmanto vairāk kā vietu, kur atrasties un studēt ar saviem materiāliem, kā arī iepriekš no LU Bibliotēkas līdzpaņemtām grāmatām, kā arī –lielākā daļa studējošo, kas uzturas LU Dabaszinātņu bibliotēkā pēc plkst. 18.00, ir ārzemju studenti. Novērošanas laikā pētījuma veidotājas arī saņēma studējošo pateicību par LU Dabaszinātņu bibliotēkas ērto darba laiku, ka bibliotēku var izmantot jebkurā dienā un jebkurā laikā, tādā veidā palīdzot studiju procesā. Simpozija dalībniekiem bija iespēja viesoties un iepazīties ar LU Bibliotēkas darbu:  Bibliotēkā Raiņa bulvārī un Bibliotēkā Kalpaka bulvārī. Šajās ekskursijās viesiem bija lieliska iespēja vairāk uzzināt ne tikai par LU, bet arī Rīgas un Latvijas vēsturi. LU Bibliotēkā Kalpaka bulvārī simpozija dalībniekus apbūra gan Rīgas pirmā mēra Ludviga Vilhema Kerkoviusa vēsturiskā nama rūpīgi atjaunotais interjers, gan mūsdienīgais LU un Microsoft Inovāciju centrs. Savukārt LU Bibliotēkā Raiņa bulvārī viesi tuvāk iepazinās ar LU Bibliotēkas ikdienas darbu un varēja pašrocīgi pārlapot 17. gs. izdevumus no vēsturiskas LU Bibliotēkas kolekcijas “LU Tautsaimniecības un tiesību zinātņu fakultātes bibliotēka”.   Saistītās ziņas: Noslēdzies lielākais studentu organizētais starptautiskais simpozijs BOBCATSS 2018 Janvāra beigās Rīgā notiks bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes simpozijs “Bobcatsss” Uzsāc jauno – 2018. gadu – ar BOBCATSSS!

Dalīties