Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā sadarbībā ar LU Humanitāro zinātņu fakultātes Studentu pašpārvaldi 24.novembrī norisinājās “Akustiskais dzejas vakars”. Pasākums pulcēja Latvijā jau zināmus autorus, kā arī jaunos dzejniekus un filoloģijas studentus ar dzejas lasījumiem svešvalodās.

Rudens bija paguvis vējā izdzenāt pēdējās koku lapas, un bija gaidāms lietains vakars, bet patiesā rudens vakara burvība 24. novembra vakarā atklājās dzejā LU Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā. 
Pasākums pulcēja tādus Latvijā jau zināmus autorus kā Ingu Pizāni, Guntaru Raču un Dainu Sirmo. Inga Pizāne iepazīstināja klātesošos ar saviem publicētajiem dzejoļiem, kā arī jaunākajiem garadarbiem. Guntars Račs atraktīvi iesaistīja publiku ar dzejoļu lasījumiem no sava nesen izdotā jauno dzejoļu krājuma pirmās daļas. Toties Daina Sirmā dalījās pieredzē no dzīves – dabā saredzētajā un mutvārdu stāstos saklausītajā, ko saistoši pasniedza savā dzejā.  Pasākumā sevi varēja pierādīt arī jaunie autori – Daniels Maršans, Annija Brence, Anželika Jarmuševiča un Zanda Tomsone –, kuri sniedza ieskatu pašu radītajā dzejā. Katrs autors izcēlās ar savu raksturu, īpašo intonāciju un dzeju, iesākot pasākumu daudzveidīgās krāsās gan latviešu, gan krievu valodā. Visu jauno autoru lasījumi lika nojaust, ka par viņiem drīz varēsim dzirdēt ko vairāk.
Pasākumu papildināja filoloģijas studentu dzejas lasījumi svešvalodās, un tajos izskanēja pasaulē zināmu un mazāk zināmu autoru darbi. Dzejas lasījumu plašais valodu klāsts izpaudās arī netradicionālā skanējumā – dzejas lasījuma izteiksmē, ritmā un pat savdabīgā dziedājumā, kas raksturīgs attiecīgā laika dzejai vai tās nacionālajai piederībai. Svešvalodu lasījumi bija ne tikai jaunums klausītājiem, bet arī uzdrīkstēšanās studentiem pierādīt savas studiju gados iegūtās valodu prasmes. Ar dzejas lasījumiem svešvalodās mūs iepriecināja Beāte Aņiļonīte (lietuviešu valoda), Valerija Mizgare (krievu valoda), Katrīna Narbute (sengrieķu valoda), Krišjānis Strikaitis (lībiešu valoda), Laili Sakijeva (ungāru valoda), Vents Zvaigzne (latīņu valoda), Irīna Rudenko (jaungrieķu valoda), Jeļena Egle (krievu valoda), Diego Jimenez Murillo (spāņu valoda). Pasākumu ieskandināja un noslēdza Elizabete Krēģere, kura arī starplaikos akustiski uzmundrināja pasākuma dalībniekus. Viņa aizkustināja klātesošos ar ģitāras stīgu skanējumu un brīnišķīgu balsi, piedāvājot savus sacerētos skaņdarbus.
Pasākums bija arī lieliska iespēja neikdienišķi paraudzīties uz LU Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēku – ar gaismu virtenēm izrotātas telpas prožektoru gaismā ar pasākumam paredzētām skaņu iekārtām un, protams, visapkārt plauktos izkārtotām grāmatām. Patīkama gaisotne bija nodrošināta.

Dalīties