Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas Bibliotēkā Kalpaka bulvārī (Kalpaka bulv. 4), grāmatas Juris Zaķis „Profesors ar novirzēm” atklāšanas svētku ietvaros 19.aprīlī pl.17.00 tiks arī atklāta izstāde “Nepareizais rektors: prof. Juris Zaķis”.

Izstāde veltīta vienai no mūsdienu redzamākajām un spilgtākajām personībām - zinātniekam, pedagogam, ilggadējam LU rektoram (1987-2000), akadēmiķim,  prof. Jurim Zaķim.

Prof. J. Zaķis nereti pats sevi dēvēja par neērto, nepareizo rektoru, jo bieži, pildot LU rektora pienākumus, nācās iet pretēji valdošajiem uzskatiem un ideoloģijai, būt opozīcijā, vienlaikus panākot būtiskas izmaiņas augstskolas darbībā. Daloties ar savām atmiņām 2004. gadā tapušajā monogrāfijā “Ceļi uz virsotnēm”, prof. J. Zaķis īpaši uzsver Alma Mater nozīmi viņa personības veidošanā: “Mani par pieaugušo pārvērta Latvijas Universitāte, kuras slieksni pirmo reizi pārkāpu 1955. gadā. Tad arī sākās mana pārtapšana no studenta - Zaķa par rektoru - Zaķi. Šajā laikā esmu pārvērties līdz nepazīšanai. Mani pārveidoja LU tā, ka beidzot pats iedrošinājos pārveidot LU.” Strādājot LU rektora amatā, prof. J. Zaķis panāca Teoloģijas fakultātes atjaunošanu 1990. gadā un Medicīnas fakultātes atjaunošanu 1998. gadā.

Par ieguldīto darbu zinātnē un augstākās izglītības attīstībā prof. J. Zaķis saņēmis vairākus augstus apbalvojumus: Latvijas Zinātņu akadēmijas M. Keldiša balvu, Krievijas Zinātņu akadēmijas S. Vavilova medaļu, LU Ģerboņa Zelta zīmi par mūža ieguldījumu LU attīstībā un pētījumiem stikla fizikā. 2000. gadā  prof. J. Zaķis kļuva par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku.

Izstādes mērķis ir mēģināt atklāt un parādīt prof. J. Zaķa personības dažādās šķautnes, izmantojot viņa citātus no publikācijām, kas tapušas sākot ar 20. gs. 70. gadiem līdz mūsdienām. Šie citāti pārsteidz ar savu tiešumu, trāpīgumu un ir aktuāli ar šobrīd. Domu dzirksteles atklāj prof. J. Zaķi kā spēcīgu, mērķtiecīgu un vitālu personību ar virsvērtībām, kas sakņojas dziļā Latvijas mīlestībā.

Izstādē lasāmas J. Zaķa pārdomas gan par izglītības un zinātnes attīstības nozīmi, augstskolas galvenajiem uzdevumiem, gan atziņas par cilvēka vietu sabiedrībā un savas valsts apzināšanos. Starp šiem pārdomu bagātiem citātiem ir arī  piparota anekdote, kas parāda – prof. J. Zaķim trāpīgs vārds kabatā nekad nav bijis jāmeklē un humora dzirksts var iešķilties teju katrā dzīves situācijā.

Izstādes apmeklētājiem ir sniegta lieliska iespēja izsekot prof. Jura Zaķa domu lidojumam ne tikai jau publicētos darbos, bet arī izlasīt atziņu, kas prof. Jurim Zaķim tapusi pašam iepazīstoties ar šo izstādi klātienē.

 

Visi laipni aicināti!

 

Saistītās ziņas:

Atklās ilggadīgā Latvijas Universitātes rektora Jura Zaķa grāmatu „Profesors ar novirzēm”

Dalīties