Bibliotēkā Kalpaka bulvārī apskatāmas unikālas oriģinālgravīras no mākslinieciski augstvērtīgā ,,Description de l’Egypte” otrā izdevuma, kas tika iespiests Parīzē laika periodā no 1821. līdz 1829. gadam.

Vieni no pirmajiem izstādi apskatīt ieradās Latvijas Kultūras akadēmijas kultūras un mākslu studiju programmas pirmā kursa studenti, kas pasaules mākslas vēstures kursa ietvaros apgūst arī Senās Ēģiptes mākslas pamatprincipus. Studenti gravīrās centās atpazīt jau lekcijās apgūtos Ēģiptei raksturīgos kapiteļu un kolonu veidus, kuru formas galvenokārt aizgūtas dabā - papirusa stiebru, lotosa ziedu un palmas stumbru formās. Ar gravīru palīdzību tika iepazīti tempļu kompleksi Karnakā, kas bija Amona kulta centrs, Edfū, kur izvietota Horam veltīta svētnīca un Dandarā, kur slejas krāšņa dievieti Hatoru godinoša celtne. Aplūkotas tika arī gravīras, kas atspoguļo vienu no slavenākajiem pasaules apskates objektiem - Gīzas piramīdu kompleksu.  Studenti iepazinās ne tikai ar vizuālo materiālu, bet arī faktiem par apjomīgā izdevuma tapšanu. Tā pirmsākums meklējams 18. un 19. gadsimta mijā, kad Napoleons devās karagājienā uz Ēģipti. Bez flotes un karaspēka, viņu pavadīja vairāk nekā 170 dažādu nozaru zinātnieki. Ekspedīcijas rezultātā tika sagatavots izdevums, kurā detalizēti dokumentēti Ēģiptes mākslas objekti, arhitektūras pieminekļi, pilsētu ainas, kartes, augi, dzīvnieki un Ēģiptes hieroglifu raksti. ,,Description de l’Egypte” 2. izdevums ir unikāla vērtības Latvijas zinātnes un kultūras telpā. Tas ne tikai sniedz detalizētu informāciju par Ēģiptes dabu un kultūras pieminekļiem, bet ir vēsturiska liecība, kas iemieso divu kultūru satikšanās brīdi un ēģiptoloģijas zinātnes sākumu.
Jāatzīmē, ka gravīras apskatāmas līdz 2018.gada 25.martam un nākamajā gadā izstādes ietvaros norisināsies pasākumu cikls, kurā uzmanība tiks pievērsta laikmeta apstākļiem, kādos tapa izdevums, Senās Ēģiptes mākslai, kas plaši atspoguļota gravīrās, kā arī Latvijas pētnieku interesei par Ēģipti. Aicinām sekot līdzi informācijai un doties Ēģiptes dārgumu medībās Bibliotēkā Kalpaka bulvārī (Rīga, Kalpaka bulvāris 4). 
Pieteikšanās ekskursijai, lai apskatītu gravīras un arī visu Kerkoviusa namu šeit.
(LU darbiniekiem un  studentiem bez maksas) 

Dalīties