Latvijas Universitātes Bibliotēkā Kalpaka bulvārī (Kalpaka bulvārī 4) 19.decembrī plkst.14.00 notiks pasākums “Latvijas Vēstures Institūta Žurnālam - 80”, diskutēs par žurnāla nākotni un tiks atklāta LU Bibliotēkas veidotā izstāde “Latvijas Vēstures Institūta Žurnālam - 80”.

Gadu mijā pārdomas par laika plūdumu ir gandrīz neizbēgamas. Kāds pāris mirkļos pirms Jaunā gada atceras spilgtākos gada notikumus, cits velta vairāk laika, lai rūpīgi formulētu jaunas apņemšanās un apcerētu aizgājušā gada veiksmes un neizdošanās, bet varbūt gadu mijā ir jāiegrimst vēstures lapas pusēs.
LU Latvijas vēstures institūta organizētajā diskusijā runāsim par to, kāda varētu būt žurnāla nākotne. Kā būtu vai nebūtu jāmainās "Latvijas Vēstures Institūta Žurnālam"? Uz ko tam jātiecas? Būt Latvijas kultūras izpausmei? Būt Latvijas zinātnes izpausmei? Būt starptautiskajā akadēmiskajā tekstu vidē integrētam izdevumam? Tādi ir svarīgie šodienas problēmjautājumi. Diskusijā piedalīsies vēsturnieki Dr.hist. Kristīne Ante, Dr.hist., doc. Mārtiņš Mintaurs, Dr.hist. Gustavs Strenga un Dr.hist. Kaspars Zellis. Diskusiju vadīs Dr.hist. Ineta Lipša. Savukārt, LU Bibliotēkas veidotā izstāde iepazīstina ar Latvijas vēstures institūta žurnāla vēsturi un attīstību no tā pirmsākumiem 1937.gadā līdz mūsdienām, piedāvā tiešsaistē pārlūkot rakstus, kur atspoguļoti izdevuma tapšanas periodi un saturs. Tāpat izstāde sniedz ieskatu par nozīmīgākajām personībām, kuras veidojušas žurnāla koncepciju un strādājušas pie tā tapšanas.
Pirmais žurnāla numurs tika izdots drīz pēc Latvijas vēstures institūta dibināšanas - 1937.gadā. Tā uzdevumos ietilpa vākt un izdot Latvijas vēstures avotus, kā arī pētīt Latvijas un vispārīgo vēsturi. Latviešiem bija maz akadēmiski izglītotu vēsturnieku, tautas vēsture nevarēja lepoties ar plašiem darbiem un pētījumiem, bet žurnāls veicināja vēstures izpēti un pētniecību.  Jauna žurnāla izdošana veicināja vēstures zinātnes attīstību Latvijā. “Latvijas Vēstures Institūta Žurnāls” izdošana 1940.gadā tika pārtraukta. 1991.gadā atjaunotais žurnāls turpina likvidētā žurnāla tradīcijas. Tāpat kā pirmskara izdevums arī “Latvijas Vēstures Institūta Žurnāls” regulāri iznāk četras reizes gadā. Žurnālā publicēti apjomīgi, uz avotiem balstīti zinātnieku pētījumi Latvijas vēsturē. 

Dalīties