Stendu izstāde "Pēc trīs mirkļiem 100 gadi: Latvijas Universitātes personības Bibliotēkai"

LU Bibliotēka regulāri veido dažādas izstādes vairāku formātu kategorijās: tradicionālās, virtuālās un ceļojošās izstādes, kas veltītas spilgtiem notikumiem un īpašām personībām Latvijas Universitātē, Latvijā un pasaulē.

  LU Bibliotēkas portālā tiek apkopota informācija par ikgadējām veidotajām izstādēm, kuras vienlaikus ir kā nozīmīgs ieguldījums notikumu saglabāšanā digitālā vidē. Arvien biežāk Bibliotēka pieņem jaunus izaicinājumus izstāžu veidošanā – tradicionālās izstādes ir kā bibliotēku ikdiena, bet pēdējo gadu laikā esam aktualizējuši virtuālo un stendu izstāžu formātus, kas vienlaikus ir gan mūsdienām atbilstoši – moderni, gan interaktīvi pārskatāmības ziņā. 2016. gads LU Bibliotēkai izstāžu ziņā ir bijis bagāts gads gan kopskaita, gan formāta dažādības ziņā – esam spējuši nodrošināt vairākas izstādes visa gada garumā ikvienā no mūsu bibliotēkām, izvēloties atsevišķas izstādes kā ceļojošās izstādes, lai nodrošinātu ērtāku piekļuvi ikvienam interesentam. Kopumā 2016. gads aizvadīts ar 32 izveidotām izstādēm, kuras veltītas dažādām tēmām, spilgtiem notikumiem un nozīmīgām personībām.

Bibliotēkas veidotās izstādes 2016. gadā pēc formāta

Veiksmīgu izstāžu pamatu veido ne tikai izstāžu autori, bet arī brīnišķīga sadarbība ar dažādām institūcijām, mācībspēkiem, pētniekiem, ievērojamām personībām un jaunajiem māksliniekiem. Mēs ik gadu esam līdzās svarīgiem notikumiem – starptautiskām zinātniskām konferencēm, grāmatu atvēršanas svētkiem, jubilejām un atceres dienām, kā arī kā atbalsts jaunajiem māksliniekiem, piedāvājot savus resursus viņu mākslas darbu prezentēšanā izstāžu formātā.   LU Bibliotēka ir spējusi pierādīt izaugsmi arī mākslinieciskajās izpausmēs, veidojot izstādes, kur katra no tām atšķiras ar savu ideju un izpildījumu – dažādu mākslas priekšmetu izstādes vitrīnās, grafisko mākslas darbu stendu izstādes, interaktīvas un saturiskas virtuālās izstādes. Ik gadu Bibliotēka iesaistās LU 100 gadu jubilejas dienas sagaidīšanā, veidojot šiem svētkiem īpašas izstādes virtuālā un stendu formātā, vienmēr piešķirot kādu zīmīgu tēmu satura izveidei. 2016. gads tika atzīmēts par godu LU personībām, kuras ir bijušas nozīmīgas ne tikai Universitātei, bet arī Bibliotēkai. Galvenokārt, virtuālās izstādes tiek veltītas LU intelektuālajiem sasniegumiem, vēsturei, personībām, Bibliotēkas dārgumiem. Kā būtisks notikums 2016. gadā jāatzīmē arī starptautiskā LU atpazīstamība, ko esam vienlaikus veicinājuši ar izstāžu veidošanu un to prezentēšanu. Viļņas Universitātes bibliotēkas Baltajā zālē tika atklāta izstāde “Acta Universitatis Latviensis, 1921-2015”, kura veltīta LU Rakstu vēsturei nepilna gadsimta garumā. Svarīgi ir ne tikai radīt izstādes, bet spēt arī tās prezentēt citviet ārpus valsts robežām. Izstādes tematiski 2016. gadā veidotas saistoši notikumiem (5%) – konferencēm un starptautiski atzīmējamām dienām, par nozīmīgām personībām (50%) – rakstniekiem, profesoriem un pētniekiem, par literatūru (22%) – konkrētas tēmas vai  laika posma iespieddarbiem, par mākslu (5%) – mākslas darbu izstādes, kā arī par zinātni kopumā (3%).


Bibliotēkas 2016. gadā veidoto izstāžu tematika

Darbs pie izstāžu veidošanas un jaunu ideju realizēšanas notiek nepārtraukti, tāpēc mēs atzinīgi novērtējam ikvienu sadarbības iespēju, atsauksmes un ieteikumus! Par ikvienu no mūsu izstādēm var uzzināt LU Bibliotēkas portālā, kā arī sekojot mums sociālajos tīklos - facebook un twitter.  

Dalīties