Gandrīz 2 miljonu vienību lielais Latvijas Universitātes Bibliotēkas (LU Bibliotēka) krājums veidots, balstoties uz LU studiju un zinātniskā darba virzieniem, studiju programmu prasībām. Atbilstoši tām, krājums katru gadu tiek papildināts ar jauniem informācijas resursiem jeb jaunieguvumiem.

Kopumā 2016. gadā LU Bibliotēkas krājums papildināts ar 16 131 informācijas resursu eksemplāriem dažādās zinātņu nozarēs. No tiem 53 %  no kopējā jaunieguvumu skaita veidoja informācijas resursi Humanitārās un izglītības zinātnēs, 25 % - Eksaktās, dzīvības un medicīnas zinātnēs, savukārt 22 % bija informācijas resursi Sociālās un tiesību zinātnēs (skat. 1. attēlu). Analizējot statistikas datus pēc jauniegūto informācijas resursu veidiem, 2016. gadā LU Bibliotēkas krājumā visvairāk iekļautas grāmatas (83 %) un periodiskie izdevumi (8 %) (2. attēls).  Pārējie 9 % ir kartes, attēlizdevumi, manuskripti, audio, CD un video materiāli.
LU Bibliotēkā ir vairāki jaunieguvumu iegūšanas veidi. Lielākā daļa no tiem saņemti kā dāvinājumi un obligātais eksemplārs (skat. 3.att.). Savukārt, lai nodrošinātu LU studiju programmu informacionālo nodrošinājumu un pētniecību, LU Bibliotēka atbilstoši fakultāšu pasūtījumiem, nodrošina arī informācijas resursu iegādi. 2016. gadā jaunieguvumu visvairāk pārstāvētās informācijas resursu valodas ir latviešu, angļu, krievu un vācu (4.attēls). Uz 2017. gada 1. janvāri LU Bibliotēkas krājumā ir 1 686 765 dažādu informācijas resursu eksemplāri: grāmatas, periodiskie izdevumi, disertācijas un promocijas darbi, manuskripti, to kopsavilkumi, kartes, atlanti un attēlizdevumi, audio, video, digitālie un citi materiāli. Izdevumi ir gan drukātā, gan elektroniskā veidā. Tā komplektēšana, saglabāšana un pieejamības nodrošināšana ir viena no LU Bibliotēkas darbības prioritātēm. Ar 2016. gadā jauniegūtiem, LU Bibliotēkas krājumā iepriekš nebijušiem informācijas resursu nosaukumiem ikviens interesents var iepazīties LU Bibliotēkas tīmekļa vietnes sadaļas “Resursi” apakšsadaļā “Jaunieguvumi”, 2016. gads vai šeit. Darbs pie krājuma pilnveidošanas un attīstīšanas notiek nepārtraukti, tāpēc atzinīgi novērtēsim ieteikumus krājuma papildināšanā ar studiju un pētniecības procesā nepieciešamajiem informācijas resursiem!

Dalīties