Katru gadu Latvijas Universitāte (turpmāk – LU) piedāvā arvien plašāku elektronisko resursu – datubāzu, e-grāmatu, e-žurnālu - klāstu. Kopumā 2016. gadā interesentiem bija iespēja izmantot 61 abonēto datubāzi (no tām 34 pieejamas caur vienotām datubāzu platformām), vairāk nekā 38 tūkst. e-žurnālus un 142 tūkst. e-grāmatas.

Analizējot e-resursu klāstu pēc LU nozarēm (izmantots LU pieņemtais nozaru sadalījums trīs nozaru blokos: Eksaktās, dzīvības un medicīnas zinātnes, Sociālās un tiesību zinātnes, Humanitārās un izglītības zinātnes), visvairāk jeb 24 % datubāzēs ir pieejama informācija Sociālās un tiesību zinātnēs, 20% ir e-resursi Humanitārās un izglītības zinātnēs, savukārt 16 % ir informācija Eksaktās, dzīvības un medicīnas zinātnēs (skat. 1.att.).

1.att. Informācijas pieejamības īpatsvars pa nozaru blokiem  (%)

  Savukārt, apskatot abonēto datubāzu sadalījumu pa veidiem, procentuāli visvairāk (42%) ir pieejamas žurnālu pilntekstu datubāzes, 24% ir uzziņu  un dažāda veida materiālu datubāzes, 5% - citējamības datubāzes un e-grāmatu platformas un datubāzes (skatīt 2. att.).

2.att. LU abonēto datubāzu sadalījums pēc veidiem (%)

  No kopējā datubāzu skaita 2016.gadā lietotāji visvairāk izmantojuši šādas daudznozaru datubāzes:  

ScienceDirect

Sage Journals Online

EBSCO (nacionālā pakete)

JSTOR

Proquest Dissertations and Theses

Cambridge Journals Online

  Attiecīgi nozarēs pērn ir šādas 10 visizmantotākās specializētās datubāzes  

UpToDate

EBSCO Psycharticles

Emerald

Taylor & Francis Social Science & Humanitues Library

EBSCOBusiness Source Complete

Passport (Euromonitor)

Zentralblatt MATH
APS Journals un Physical Review Online Archive (PROLA)
OECD iLibrary
ProjectMUSE
  Vienlaikus no 2016. gada LU Bibliotēkā pieejamo e-resursu klāsts papildinājies arī ar jauniem nozares resursiem. Piemēram, farmakoloģijas nozares speciālisti var izmantot datubāzi – European Pharmacopoeia. Tas ir uzziņu informācijas resurss, kurā publicēti oficiāli standarti medikamentu kvalitātes kontrolei valstīs, kas parakstījušas “Konvenciju par Eiropas farmakopejas izveidi”. Izdevumā noteiktas prasības medikamentu kvalitatīvam un kvantitatīvam sastāvam, sniegti testi, kas jāveic medikamentu ražošanā izmantotām zālēm, vielām un materiāliem. Savukārt vairākas datubāzes attīstījušas jaunu vizuālo veidolu - platformu. Piemēram, Encyclopedia Britannica Online no 2016.g. jūlija pieejama jaunā platformā, kas ir 32 sējumu enciklopēdijas elektroniskā versija. Tajā iekļauti vairāk nekā 72 000 raksti, 10 000 ilustrācijas, ieskaitot fotogrāfijas, zīmējumus, kartes, karogus, 166 000  aktīvas tīmekļa saites, kuras apkopojuši Britannica redaktori, un  vairāk nekā 75 000 definīcijas no Merriam-Webster's Dictionary, kā arī dažādas multimediju iespējas (skat. 3. attēlu).  

3.att. Encyclopedia Britannica Online jaunā platforma

  Cambridge Journals online no 2016. gada septembra pieejama jaunā platformā Cambridge Core. Cambridge Journal Online ir izdevniecības Cambridge University Press daudznozaru e-žurnālu pilnu tekstu datubāze, kas piedāvā iespēju meklēt informāciju vairāk nekā 300 zinātniskajos žurnālos, kā arī saistītajos interneta resursos (skat. 4. attēlu).  

 4.att. Cambridge Journals Online jaunā platforma

  Vēl jaunā veidolā no 2016. gada decembra pieejams arī SAGE Journals online. Datubāze SAGE Journals Online piedāvā rakstus no vairāk nekā 1000 žurnāliem. Datubāzē pārstāvētas dažādas zinātnes - humanitārās un sociālās zinātnes, dzīvības un dabas zinātnes u.c. (skat. 5. att.).

5.att. SAGE Journals Online jaunā platforma

    Izmēģinājumu resursi Ik gadu LU Bibliotēka sadarbībā ar datubāzu pārstāvjiem aicina iepazīties un izmēģināt arī dažādu veidu, piemēram, e-žurnālu, e-grāmatu u.c. materiālu datubāzes dažādās zinātņu nozarēs. Ikvienam, gan LU akadēmiskajam personālam, gan studentiem tiek dota iespēja izmēģināt un novērtēt pieejamo informāciju. Tāpat lietotāji aicināti izteikt savu viedokli par konkrētā e-resursa nepieciešamību LU studiju un pētniecības procesa nodrošināšanai.  

6. att. Izmēģinājuma datubāzes pēc nozaru dalījuma 2016. gadā (%)

  Kopumā 2016. gadā lietotāji varēja izmēģināt un iepazīt 23 e-resursus. Procentuāli vislielākais piedāvājums pērn bija Eksaktajās, dzīvības un medicīnas nozarēs (47%), mazāk izmēģinājumi bija Humanitārajās un izglītības zinātnēs (28%) un Sociālajās un tiesību zinātnēs – 25%.   E-grāmatas Analizējot e-grāmatu statistiku, 2016. gadā kopumā iegādāta 201 e-grāmata. Minētās grāmatas  lietotājiem pieejamas Dawsonera platformā un LU Bibliotēkas tīmekļa vietnē sadaļā 2016. gada jaunieguvumi. No kopējā skaita visvairāk jeb 54% e-grāmatas iegādātas Humanitārajās un izglītības zinātnēs, 27% - Sociālajās un tiesību zinātnēs, 19%- Eksaktās, dzīvības un medicīnas zinātnes (skatīt 7. att.).  

7. att. 2016. gadā iepirkto e-grāmatu skaits pa nozaru blokiem (%)

  Pērn pieaugušais meklējumu skaits par Dawsonera pieejamām e-grāmatām rāda, ka palielinājusies arī lietotāju interese (skat.8.att.) par tām.  

8. att. Dawsonera e-grāmatu izmantošanas statistika 2015-2016

    Papildu iepriekš minētajām e-grāmatām, LU ir pieejama arī EBSCO eBooks Academic Collection datubāze. Tajā iespējams iepazīties ar vairāk nekā 150 tūkst. e-grāmatām visās zinātņu nozarēs, turklāt to skaits katru gadu palielinās (skat. 9.att.).

9. att. EBSCO eBooks Collection izmantošanas statistika 2016. gadā

  Informācija par LU abonētajiem, izmēģinājuma un LU Bibliotēkas speciālistu izvērtētiem brīvpieejas e-resuriem ikvienam interesentam ir pieejama LU Bibliotēkas tīmekļa vietnē sadaļās E-resursi A-Z un E-resursi nozarēs. 21. gadsimtā informācija arvien vairāk ir pieejama elektroniskā veidā, tādējādi arī elektroniskie resursi ieņem arvien lielāku vietu mūsdienu pasaulē. Jaunākām tendencēm informācijas resursu nodrošināšanā  rūpīgi seko līdzi arī LU Bibliotēka, jo katru gadu piedāvā arvien jaunus elektroniskos resursus, kas nepieciešami studiju un pētniecības procesā. Lai to varētu nodrošināt vēl kvalitatīvāk, LU Bibliotēka atzinīgi novērtēs ieteikumus pašreizējā krājuma papildināšanā ar studiju un pētniecības procesā nepieciešamajiem elektroniskajiem informācijas resursiem!

Dalīties