Botānikas mīļiem Latvijas Universitātes (LU) bibliotēkā ir pieejami vairāki vērtīgi žurnāli un citi izdevumi no Dabaszinātņu bibliotēkas apakškolekcijas “Botāniskā dārza kolekcija”.

2024. gada vasarā uz LU bibliotēkas Krātuvi no LU Botāniskā dārza ēkas Rīgā, Kandavas ielā 2, tika pārvietota Botāniskā dārza grāmatu un žurnālu kolekcija, kur tā rūpīgi vākta un glabāta kopš iepriekšējā gadsimta piecdesmitajiem gadiem. Lasītājiem jau ir pieejami šīs kolekcijas žurnāli: 78 nosaukumi, kopā veidojot 2055 eksemplārus.

Lielākā daļa no tiem ir dārzkopības žurnālu gadu komplekti latviešu, vācu, angļu un krievu valodā, kuros apkopota dārzkopju pieredze daudzu gadu desmitu garumā. Piemēram, komplekti Dārzs un Drava (1959.-2020.g.), Mein schöner Garten (1974.-1994.g.), Gartenpraxis (1991.-2001.g), Horticulture (1989.-2004.g.), Цветоводство (1959.-1998.g.). Tur ir atrodami arī Latvijā reti sastopami unikāli izdevumi, kas ir veltīti tikai vienai augu ģintij, piemēram, orhidejām un rozēm: Die Orchidee, The orchid review, Journal für den Orchideenfreund, The Rose, Der Rosenbogen.

Kolekcijā ir iekļauti arī zinātniskie žurnāli bioloģijas nozarē – gan gada komplekti, gan atsevišķi numuri. Tāpat, pieejami dažādu valstu botānisko biedrību un botānisko dārzu izdevumi: zinātniskie raksti, pārskati, gadagrāmatas un katalogi. Tie galvenokārt publicēti 20. gadsimtā, piemēram, The journal of the Linnean Society of London; Berichte der Deutschen Botanischen Gesellschaft; Planta: Archiv für wissenschaftliche Botanik; Fragmenta floristika et geobotanika /Kraków, Towarzystwo Botaniczne; Annual report/ National Botanic Garden (Lucknow, India) u.c.

Priecāsimies, ja šie žurnāli būs noderīgi visiem, kurus interesē dārzkopība un puķkopība. Valsts nozīmes bibliotēku kopkatalogā kolekcija ir atrodama, meklējot  pēc šifra Z27/. Izdevumus lasīšanai var pasūtīt no Krātuves uz jebkuru nozares bibliotēku.

Dalīties