2024. gada 16. oktobrī Latvijas bibliotēku vēsturē tika atvērta jauna lappuse – Latvijas Universitātes (LU) iekšējās konsolidācijas procesā reorganizētas LU Bibliotēka un viena no senākajām bibliotēkām Eiropā – LU Akadēmiskā bibliotēka, veidojot jaunu LU iestādi – Latvijas Universitātes bibliotēku.

Tas ir nozīmīgs valsts mēroga notikums, kas uzliek atbildību Latvijas sabiedrības priekšā, domājot par LU īpašumā esošām zinātnes, intelektuālām un unikālām kultūrvēsturiskām vērtībām pasaules kontekstā, nodrošinot to pieejamību un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.  

LU bibliotēkas direktors Uldis Zariņš uzsver: “LU bibliotēku apvienošana ļaus pilnveidot esošos un veidot jaunus pakalpojumus, ko no bibliotēkas sagaida gan plašā LU saime, gan Latvijas sabiedrība kopumā. Kā augstskolas bibliotēkai mūsu galvenais uzdevums, protams, ir sniegt iespēju iegūt izcilu augstāko izglītību, vienlaikus pastiprinātu uzmanību veltot tam, kā bibliotēkas bagātīgie krājumi var stimulēt jaunu zinātnisko pētījumu īstenošanu, kā arī kalpot visas valsts attīstībai, īstenojot LU t.s. “trešo misiju”, kurā ietilpst arī nacionālo vērtību un kultūras mantojuma saglabāšana.” 

Apvienoto bibliotēku krājumā pieejami ap 3,2 miljoni informācijas resursu vienību: grāmatas, žurnāli, laikraksti, kartes, notis, rokraksti, attēlizdevumi, skaņu ieraksti, nepublicētie materiāli, disertācijas u. c. materiāli un vairāk nekā 200 tūkstoši e-resursu dažādās zinātņu nozarēs. Krājumā iekļauti LU vēsturisko institūciju dāvinājumi, privātpersonu kolekcijas, kā arī speciālās kolekcijas, kas ir bibliotēkas “sirds” un krājuma lepnums.

LU bibliotēkas lielākais dārgums ir 1524. gadā dibinātās Bibliotheca Rigensis krājums, kas ir veidojies gadsimtu laikā un tiek pamatoti dēvēts par senāko un vērtīgāko grāmatu, seniespieddarbu un rokrakstu kolekciju valstī, lai arī tās lielākā daļa gājusi zudībā 2. pasaules kara laikā. Otrs LU bibliotēkas lepnums ir Misiņa bibliotēka – vecākā un pilnīgākā latviešu literatūras krātuve, kuru 1885. gadā izveidojis izcilais latviešu bibliogrāfs Jānis Misiņš un kas kalpojusi par izziņas un iedvesmas avotu vairākām Latvijas zinātnieku, literātu un intelektuāļu paaudzēm.

Bibliotēkas apmeklētāju ierastā darba kārtība šobrīd paliek nemainīga – pieejamas septiņas nozaru bibliotēkas LU fakultāšu ēkās un četras lasītavas Rīgā, Rūpniecības ielā 10. Nozaru bibliotēku un lasītavu aktuālā kontaktinformācija un darba laiks atrodami LU bibliotēkas tīkmekļvietnē.

Aicinām apmeklēt LU bibliotēkas lasītavas un izmantot plašo informācijas resursu klāstu. Uz tikšanos LU bibliotēkā!

Dalīties