LU Bibliotēkas pārstāves Krājuma izmantošanas un attīstības departamenta vadītāja Ilona Kauce un informācijas speciāliste Agnese Arabere ar izdevniecības Taylor & Francis pārstāvjiem Mark Trapnell un Luke McNicholas.

No 11. līdz 14. jūnijam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinājās Eiropas Veselības informācijas un bibliotēku asociācijas (European Association of Health Information and Libraries – EAHIL 24) konference, kas pulcēja vienkopus medicīnas un veselības jomas bibliotekārus un informācijas speciālistus no dažādām pasaules valstīm.

Šogad konferences tēma bija “Mazs solis un milzīgs lēciens: pārorientēšanās jaunai videi” (Small Step and a Giant Leap: Reorienting Towards a New Environment). Programma ietvēra tikšanās, seminārus, diskusijas, uzrunas un referātu prezentācijas, kurās tika izvirzīti jautājumi par bibliotēku ietekmi, līdzdalību un adaptāciju nemitīgajās pārmaiņās, kas saistītas ar mūsdienu tehnoloģijām un attīstību izglītībā un pētniecībā. Konferenci rīkoja Rīgas Stradiņa Universitātes bibliotēka.

Arī pārstāves no Latvijas Universitātes Bibliotēkas viesojās konferencē, lai tiktos ar daudznozaru un medicīnas nozares e-resursu piegādātājiem un uzzinātu vairāk par jaunumiem un iespējām, ko piedāvā gan jau abonētās datubāzes, gan potenciāli iegūstamās datubāzes. Tāpat uzmanība tika pievērsta arī atvērtajai zinātnei.

Vērtīgas sarunas risinājās ar izdevniecības Taylor & Francis Group pārstāvjiem (attēlā). LU bibliotēka šobrīd abonē Taylor & Francis datubāzes Social Science & Humanities Library un Science and Technology Library, savukārt nesen noslēdzies izmēģinājums Medical Library. Izdevniecība piedāvā arī atvērtās piekļuves platformas, piemēram, Taylor & Francis and Routlege Open, F1000 Research, Dove Medical Press.

Izdevās tikties arī ar izdevniecības Elsevier pārstāvjiem. LU Bibliotēka šobrīd Medicīnas fakultātes studentiem nodrošina piekļuvi datubāzei ClinicalKey Physician un organizējusi tīmekļseminārus par datubāzes izmantošanu, savukārt pagājušogad organizēts izmēģinājums Osmosis vizuālajai mācīšanās platformai un Complete Anatomy 3D anatomijas platformai. LU Bibliotēkas pārstāves vienojās, ka šādi izmēģinājumi tiks rīkoti vēl.

Interesanti bija uzzināt par interaktīvo platformu Clinical Cases, kurā studentiem iespējams risināt pacientu gadījumus, kas balstīti uz reāliem klīniskiem datiem. Sekojot līdzi laikam, izstrādāta ClinicalKey AI platforma, kurā nodrošināta meklēšana ar ģeneratīvo mākslīgo intelektu.

Tehnoloģiski attīstītus risinājumus piedāvā arī kompānija Wolters Kluwer, no kuriem interesantākā noteikti ir virtuālās realitātes platforma BioDigital XR, kas ļauj medicīnas studentiem virtuālajā vidē skatīt ķermeņa anatomiskās struktūras, mācīties medicīniskos terminus un gūt mūsdienīgu interaktīvu pieredzi. Wolters Kluwer katalogā ir arī iepriekš LU Bibliotēkā izmēģinātā platforma Acland’s Video Atlas of Human Anatomy, kurā atrodami panorāmas video ar īstiem cilvēka anatomijas paraugiem, kurus skaidro Dr. Roberts Aklends (Dr. Robert Acland). Savukārt par mākslīgā intelekta lietojumu medicīnā var izglītoties jaunizveidotajā platformā NEJM AI, kurai var piekļūt Ovid platformas lietotāji.

Arī medicīnas mācību platformā AMBOSS atrodami dažādi moderni risinājumi studentiem, pasniedzējiem un jomas profesionāļiem, piemēram, ilustrācijas, video lekcijas, uz klīniskiem gadījumiem balstīti pašpārbaudes testi, personalizēti studiju ieteikumi. LU Bibliotēka nesen Medicīnas fakultātes studentiem organizējusi izmēģinājuma piekļuvi šim resursam.

Veiksmīgas sarunas noritējušas ar izdevniecības Karger Publishers pārstāvjiem. LU Bibliotēkas e-resursu sarakstos iekļauti Karger brīvpieejas resursi, taču rudenī gaidāma izmēģinājuma piekļuve Karger Journals medicīnisko žurnālu datubāzei. Interesants izdevniecības pienesums ir Broadening your reach pakalpojums, kas paredzēts zinātnes pasniegšanai sabiedrībai saprotamā veidā, piemēram, izmantojot animācijas, raidierakstus un infografikas.

Tikšanās ar Oxford University Press pārstāvi aizritēja sarunās par izdevēja plašo piedāvājumu, tajā skaitā brīvpieejas resursiem. LU Bibliotēkas mājaslapā tiek veidoti un regulāri papildināti dažādu izdevēju brīvpieejas resursu saraksti.

LU Bibliotēka aicina sekot līdzi aktualitātēm mājaslapā par jaunu e-resursu izmēģinājuma piekļuvēm un tīmekļa semināriem.

Dalīties