LU Bibliotēkas darba grupa Zinātnieku nakts pasākumā.

29. septembrī Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā notika Eiropas Zinātnieku nakts 2023 pasākums, kurā piedalījās arī LU Bibliotēka, piedāvājot aktivitāšu kopumu ar nosaukumu “No vecā uz jauno – radošas zinātniskas aktivitātes LU Bibliotēkā lieliem un maziem”. LU Bibliotēka interesentus gaidīja Zinātņu mājas bibliotēkā.

Bērnu aktivitāšu pamatā bija grāmata – bērniem tika piedāvāti dažādi uzdevumi, izmantojot 106 grāmatas no LU Bibliotēkas krājuma. Liekot lietā savu radošo iztēli, bērni uz papīra attēloja dažādu grāmatu nosaukumus – piedāvāja savu interpretāciju par grāmatas vāka dizainu. Aktivitātes laikā iepazītas tādas bērnu grāmatas kā “Pelēkais namiņš”, “Rūķi Rīgā”, “Kaķēna darbi un nedarbi” un citas. Tālāk bibliotēkā bērniem bija iespēja izpētīt dzīvnieku pasauli un doties dzīvnieku medībās. Noklausoties vai izlasot nelielu stāstu par kādu dzīvnieku – medni, vāveri, vilku, lūsi un citiem – no grāmatas uzdevums bija atrast to bibliotēkā. Bērni  aizrautīgi pārmeklēja bibliotēku, kamēr atrada meklēto dzīvnieku. Interesenti bija laipni aicināti lasīt un izpētīt grāmatas, kā arī atcerēties savus bērnības stāstus, aplūkojot plašo bērnu grāmatu klāstu, kas atradās turpat blakus – bibliotēkas grāmatu plauktos.

Vienā no aktivitātēm LU Bibliotēka piedāvāja atgriezties daudzu gadu desmitu vēsturē, kad bibliotēkās nebija rakstāmmašīnu un datoru, bet svarīgs darba instruments bija bibliotekāra rokraksts. Bibliotekāres interesentiem pastāstīja, ka pirms tehnoloģiju ienākšanas bibliotēkā, kataloga kartītes tika rakstītas ar īpašu bibliotekāro rakstu, kas mazināja individuālā rokraksta īpatnības, tāpēc dažādu personu uzrakstītie burti un cipari bija gandrīz pilnīgi vienādi. Visu bibliotēku katalogu kartītes ir vienādas – tās starptautiskais formāts ir 7,5 cm augstumā un 12,5 cm platumā, tai ir 11 horizontālas un 2 vertikālas līnijas. Zinātnieku nakts apmeklētājiem bija jāmēģina izveidot grāmatas aprakstu bibliotekārajā rakstā. Rakstītājam tika iedota neaprakstīta kataloga kartīte, bibliotekārā raksta paraugs un kataloga kartīte ar grāmatas aprakstu mašīnrakstā, kas bija jāuzraksta bibliotekārajā rakstā. Rakstīt gribētājs rakstīšanai varēja izmantot pildspalvu no LU suvenīru klāsta, kas pēc tam palika kā pateicība un piemiņa no pasākuma. Īpašos gadījumos rakstītājs saņēma LU suvenīru – krūzīti.

Zinātnieku nakts pasākumā LU Bibliotēka apmeklētājiem piedāvāja izmēģināt iespēju iejusties bibliotekāra lomā – grāmatu meklēšanā Bibliotēkas plauktos. Iepriekš tika sagatavotas “biļetes” ar grāmatu atrašanās vietas norādi plauktā jeb plaukta indeksu un grāmatas nosaukumu, piemēram, “Matemātika 7. klasei. Skolotāja grāmata”, “Fizikas rokasgrāmata”, “Uztura mācība”, “Fizioloģija ārstiem”, “Einšteins”, “Māte un bērns” u.c. Dalībnieks izvēlējās vienu no biļetēm, uzklausīja bibliotekāra norādes par krājuma izvietojumu un devās meklēt. Lielākā piekrišana bija tādām grāmatām kā “Matemātika 7. klasei. Skolotāja grāmata”, “Fizikas rokasgrāmata”, “Uztura mācība”. Atnākušās ģimenes pat sacentās savā starpā – kura ātrāk atradīs grāmatu. Ātrākie meklētāji saņēma balvas. Pēc tam bija iespējams iepazīties ar LU Bibliotēkas grāmatu izsniegšanas – nodošanas pašapkalpošanās iekārtas darbību.

Pirmie LU Bibliotēkas aktivitāšu apmeklētāji jau plkst. 17.00 bija 3. klase ar audzinātāju no Saldus novada Druvas vidusskolas. Nepieciešamības gadījumā, apmeklētāji saņēma informāciju par LU Bibliotēkas pakalpojumiem, vienam interesentam tika parādītas arī pašapkalpošanās datorskapja LapSafe Diplomat iespējas.

Dalīties